Nijerya 3,25 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi

- Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu mahkemesi, Nijerya hükümetini, Boko Haram militanı olduğu şüphesiyle öldürülen ve yaralanan siviller için tazminat ödemeye mahkum etti

Google Haberlere Abone ol
Nijerya 3,25 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi

LAGOS (AA) - Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu mahkemesi, Nijerya hükümetini, 2013'te Boko Haram militanı olduğu şüphesiyle öldürülen ve yaralanan siviller için 3,25 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Nijerya'nın, 2013 eylül ayında, başkent Abuja'da askerler ve gizli servis elemanları tarafından yargısız infaz edilen 8, yaralanan 11 kişi için 3,25 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildiği bildirildi.

Mahkemeden, Nijerya ordusunun ve istihbarat servisinin, askerlerin Boko Haram militanlarına karşı kendilerini savunmak için ateş ettiğine dair iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt bulunmadığı belirtildi.

Hakimler heyeti, Nijerya devletinin "barbarca, yasa dışı ve anayasaya aykırı" ölümlerden sorumlu olduğuna hükmetti.

Nijerya hükümetinin, öldürülen 8 kişiden her birinin ailesine 200 bin dolar, yaralanan 11 kişiden her biri için de 150 bin dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Gizli servis elemanları ve askerlerden oluşan bir ekip tarafından 20 Eylül 2013 tarihinde Abuja'da bir binaya düzenlenen baskın sırasında 8 kişi öldürülmüş, 11 kişi yaralanmış ve 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Polis tarafından operasyonun ardından yapılan açıklamada, öldürülenlerin saldırı hazırlığındaki Boko Haram örgütü militanları olduğu ileri sürülmüştü.

Nijerya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun 2014 yılında yayımladığı 83 sayfalık raporda, baskında öldürülen kurbanlar için bulunulan iddiaların inandırıcılıktan yoksun olduğu belirtilirken, güvenlik birimlerinin Cenevre Sözleşmesi'ndeki çatışma kurallarına uymadığına işaret edilmişti. Komisyon, hükümeti tazminat ödemeye mahkum etmiş ancak hükümet, verilen tazminatları ödemeyi reddetmişti.

Yorumlar