Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası

- Ulukışla ilçesinde bir astsubay ve bir polisin şehit olması, bir vatandaşın yaşamını yitirmesi, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin davanın yedinci duruşması yapıldı - Avukat Çil: "Hesaplamak için hesap makinesi lazım gerçekten ağır cezalar"

Google Haberlere Abone ol
Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası

NİĞDE (AA) - Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bir astsubay ve bir polisin şehit olması, bir vatandaşın yaşamını yitirmesi, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Şehit Astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran, annesi Hatice, kardeşleri Mustafa ve Tayfun Kozanoğlu ile şehit polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt ve kardeşi Ramazan Çoban hazır bulundu.

Ankara F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan terör örgütü DAEŞ mensubu sanıklar Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammed Zakiri ve Fuad Mövsümöv, Sesli ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Sanıklar, mahkeme başkanının SEGBİS'den tercüman aracılığıyla yönelttiği "Bir diyeceğiniz var mı?" ve "Niğde iline gelerek mahkemede savunma yapmak ister misiniz?" şeklindeki soruyu yanıtsız bıraktı.

Mahkemede 6 sayfadan oluşan mütalaa zaptlarının okunmasının ardından mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, mütalaa zaptlarının sanıkların ana diline çevrilmesi için duruşmayı erteledi.

- "Hesaplamak için hesap makinesi lazım, gerçekten ağır cezalar"

Şehit Astsubay Adil Kozanoğlu'nun annesi Hatice Kozanoğlu, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hak ettiği cezayı alacaklar adalet yerini bulacak." dedi.

Saldırıda hayatını kaybeden kamyon şoförü Turan Yaşar'ın avukatı Ali Çil de savcının okuduğu mütalaada en ağır cezaları istediğini ifade ederek, "Hesaplamak için hesap makinesi lazım, gerçekten ağır cezalar." dedi.

Çendrim Ramadani ve Benyamin Xu hakkında Çoban ve Kozanoğlu'nu şehit ettikleri için ikişer kez müebbet, kamyon şoförünü öldürdükleri için birer kez ağırlaştırılmış müebbet istendiğini aktaran Çil, Muhammed Zakiri için müebbet hapis cezası istendiğini, terörle mücadele kanunun 5. maddesine istinaden bu cezaların yüzde 50 artırılmasının da istendiğini aktardı.

Sanıkların Türkçe bilmedikleri için istenen cezaların, ve uygulanacak kanun maddelerinin sanıkların dillerin çevrilmesi gerektiğini dile getiren Çil, "Cezaevinde onlara sunulacak, anladıkları dile çevrilecek bununla ilgili savunma haklarını kullanacaklar. 15 Haziran'da da muhtemelen karar çıkacak." ifadelerini kullandı.

- Olay

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te terör saldırısı sonucu Jandarma Astsubay Adil Kozanoğlu ve polis memuru Adem Çoban şehit olmuş, kamyon şoförü Turan Yaşar hayatını kaybetmiş, 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Almanya vatandaşı Benyamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri hakkında "Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama" suçlarından üçer kez müebbet hapis istemiyle, diğer sanıklar Heysem Topalca ve İsmayilov Qosqar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik, M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. hakkında ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçlarından dava açılmıştı.

Yorumlar