GRAFİKLİ - Türkçe, Yunus Emre'yle dünyaya yayılıyor

- Yunus Emre Enstitüsü, 40 ülkedeki 50 merkezinde yabancılara Türkçe öğretiyor - Enstitünün kurulduğu 2009'dan bu yana dünyanın birçok bölgesinde 99 bin 261 kişi Türkçe öğrendi - YEE Başkanı Ateş: - "Bütün dünyada Türk diline ve Türkiye’ye bir ilgi var. Hem tarihi bir miras olarak Osmanlı ilgi görüyor, hem de modern Türkiye ilgi görüyor" - "Türk dizilerini orijinalinden ya da vaktinden önce izleyebilmek için Türkçe öğrenenler dahi var. Oralarda daha çok iletişimsel ve günlük kullanımı önceleyen bir Türkçe öğretimi söz konusu" - "Yurt dışında özellikle Türkoloji mezunu insanları istihdam ediyoruz. Böylelikle Türkçeyi tercih eden insan sayısı artıyor. Şu anda yurt dışında 80’den fazla ülkedeki üniversiteyle anlaşmamız var. Buralara YÖK üzerinden Türkçe hocaları gönderiyoruz. Bu bölümlere de rağbet artıyor. Çünkü mezun olduklarında Yunus Emre'de çalışma şansı elde ediyorlar. İlişkilerin bir sonraki aşamada ekonomik getirisi de oluyor"

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Türkçe, Yunus Emre'yle dünyaya yayılıyor

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR/ FATİH HAFIZ MEHMET - Yunus Emre Enstitüsü (YEE), kurulduğu 2009 yılından bu yana 40 ülkede 99 binden fazla kişiye Türkçe öğretti ve Türk kültürünü tanıttı.

Türk kültürü ve dilini 40 ülkedeki 50 merkeziyle dünyaya tanıtmayı amaçlayan Yunus Emre Enstitüsüne ilgi gittikçe artıyor. Yunus Emre Enstitüsü yurt dışındaki merkezlerinde 189'u yerel olmak üzere toplam 322 personelle faaliyetlerini yürütüyor. Hayata geçirdiği projelerle Türk kültürünü dünyaya tanıtan Enstitü sayesinde şimdiye kadar 99 bin 261 öğrenci Türkçe öğrendi. YEE, yurt dışında işbirliği yaptığı 80'den fazla üniversiteye Yükseköğretim Kurulu üzerinden Türkçe hocaları göndererek, Türk diline ilginin artması için proje üretmeye devam ediyor.

YEE Başkanı Şeref Ateş, faaliyetlerine ilişkin AA muhabirlerine bilgi verdi. YEE’nin 2009'dan bu yana yurt dışında Türk diline yönelik muhtelif faaliyetleri olduğunu belirten Ateş, bunların başında Türkçe öğretiminin geldiğini, merkezlerinde modern yöntemlerle Türkçe öğrettiklerini ifade etti.

Yabancılara Türkçe öğretilmesinin daha önce Türkiye'de fazla irdelenmeyen bir konu olduğuna dikkati çeken Ateş, YEE ile bunun değiştiğini belirtti. Ateş, önce genel merkezlerinde yabancılara nasıl Türkçe öğretileceği konusunda sertifika programı gerçekleştirdiklerini, sonra da alanda uygulamalara başladıklarını söyledi.

Ateş, iş Türkçesi ve akademik Türkçe gibi Türkçe kursları verdiklerini ifade etti. 2017 başında Moskova’da da bir merkez açacaklarını anlatan Ateş, “Bütün dünyada Türk diline ve Türkiye’ye bir ilgi var. Hem tarihi bir miras olarak Osmanlı ilgi görüyor, hem de modern Türkiye ilgi görüyor.” diye konuştu.

-"Amacımız Türkiye'nin argümanlarını dünyaya anlatabilmek"

Türkiye göçmenlere kucak açarken, Avrupa'da artan bir yabancı düşmanlığı olduğuna dikkati çeken Ateş, bu yüzden insanların ve halkların Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanımak istediklerinin altını çizdi. Ateş, bu sebeple Türkçe kursları ve Yunus Emre Enstitülerinin rağbet gördüğünü, kendilerinin de bu ihtiyacı karşılamak için çalıştıklarını belirtti. Ateş, "Türk dizilerini orijinalinden ya da vaktinden önce izleyebilmek için Türkçe öğrenenler dahi var. Oralarda daha çok iletişimsel ve günlük kullanımı önceleyen bir Türkçe öğretimi söz konusu." şeklinde konuştu.

"Bizim yaptığımız iş sadece Türkçe öğretimi değil. Türkiye'yi seven ve Türkiye ile iletişimde olan insanlar yetiştirmek ve Türkiye'nin argümanlarını dünyaya anlatabilmek." diyen Ateş, her bir çalışanlarının aynı zamanda bir kültür elçisi olduğunu ve bunun pozitif geri dönüşlerini aldıklarını dile getirdi.

-"Türk dizileri izlendikçe merak uyanıyor"

Yunus Emre Kültür Merkezlerini ilk olarak Balkanlar, Türk ve Arap dünyası gibi kültürel yakınlık duyulan coğrafyalarda açtıklarını söyleyen Ateş, merkez açmada nüfus yoğunluğunun birinci kriterleri olduğunu belirtti. İkinci kriterlerinin gelen talepler olduğunu dile getiren Ateş, üçüncü kriterlerini de ilgili ülke ile kültür anlaşması olup olmadığının oluşturduğunu ifade etti.

Ateş, Türk kültürünü tanıtmak amacıyla hayata geçirdikleri projeler sayesinde Türkiye'ye yurt dışından ilginin yeniden arttığını söyledi. Hem Birleşmiş Milletler nezdinde hem de Türkiye'nin insani yardımları konusunda Türkiye'ye bir ilgi olduğunun altını çizen Ateş, şunları söyledi:

"Ama tabii özellikle Türk dizileri ve sinemasının çok büyük etkisi var. Bu dizi ve sinema filmleri sayesinde, yaşam tarzı da yurt dışında tanıtılıyor. Özellikle Balkanlarda, Arap dünyasında ve hatta Latin Amerika ülkelerinde, Rusya’da bu diziler izleniyor. İzlendikçe de merak uyanıyor. Biz de bu merakın giderilmesi için toplantıların yanı sıra zaman zaman alana oyunculardan götürüyoruz. Çok büyük ilgi görüyor. Böylelikle Türkiye’de farkına varmadığımız bir artı değerimiz olan aile hayatımız, müsaade alma, namus, edep gibi hangi kesimden olursa olsun ortak kültürel insani değerlerimiz bu dizilerle dolaylı şekilde aktarılıyor."

-"Türkiye'nin son 10 yılda katettiği mesafe her yerde hissediliyor"

Türkiye’nin artık dünya siyasetinde var olması nedeniyle özellikle halkı Müslüman olan coğrafyalarda ve siyasi sorunlar yaşayan Afrika ülkelerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da olumlu bir etkisi olduğunu dile getiren Ateş, “Dünyanın beşten büyük olduğu söylemi birçok yerde kullanılıyor. Türkiye’nin son 10 yılda katettiği mesafe her yerde hissediliyor. Bu modelin nasıl gerçekleştiği sorgulanıyor." ifadelerini kullandı.

Uyguladıkları projeler vesilesiyle Türkiye’ye ziyaretlerin ve Türkiye ile iş ilişkileri geliştiren insan sayısının arttığını dile getiren Şeref Ateş, şöyle devam etti:

"Yurt dışında özellikle Türkoloji mezunu insanları istihdam ediyoruz. Böylelikle Türkçeyi tercih eden insan sayısı artıyor. Şu anda yurt dışında 80'den fazla ülke üniversitesiyle anlaşmamız var. Buralara YÖK üzerinden Türkçe hocaları gönderiyoruz. Bu bölümlere de rağbet artıyor. Çünkü mezun olduklarında Yunus Emre'de çalışma şansı elde ediyorlar. İlişkilerin bir sonraki aşamada ekonomik getirisi de oluyor.”

Yorumlar