Fransız siyasetinde cinsel taciz iddiaları

- Farklı partilerden 17 eski kadın bakan cinsel tacize karşı kampanya başlattı

Google Haberlere Abone ol
Fransız siyasetinde cinsel taciz iddiaları

PARİS (AA) - Fransa Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Denis Baupin'in taciz iddiaları sonrasında geçen hafta istifası ve Maliye Bakanı Michel Sapin’ın, kadın bir gazeteciye "uygunsuz" davranışta bulunduğunu kabul edip özür dilmesi ile başlayan tartışmanın yankıları sürüyor.

Fransa’da sağ ve sol partilerden bakanlık görevinde bulunmuş 17 kadın siyasetçi, siyasette ve toplumda cinsel tacize yönelik bugün yeni bir kampanya başlattı.

"Artık susmayacağız" başlığı ile pazar günleri yayınlanan Journal du Dimanche gazetesinde yayınlanan ortak çağrıda, aralarında IMF Başkanı Christine Lagarde'ın da bulunduğu eski bakanlar, başta siyaset dünyası olmak üzere, toplumda cinsel tacize yönelik seferber olacaklarını ilan etti.

Ortak çağrıda, "Toplumuzda cinsel tacize yer yok, suçlular ortaya çıkarılıp cezalarını çekmeli." ifadesi yer aldı.

Kampanyaya imza veren eski kadın bakanlar arasında Roselyne Bachelot, Michelle Demessine, Cecile Duflot, Elisabeth Guigou, Aurelie Filippetti, Chantal Jouanno, Nathalie Kosciusko-Morizet, Christine Lagarde, Marylise Lebranchu, Corinne Lepage, Monique Pelletier, Fleur Pellerin, Valerie Pécresse, Yvette Roudy, Catherine Trautmann, Dominique Voynet ve Rama Yade bulunuyor.

Fransa Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Denis Baupin’ın, hakkındaki cinsel taciz iddiaları nedeniyle geçen hafta istifa etmesi kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Geçen ay tacizle suçlandığı için Yeşiller Partisinden istifa eden Baupin, partideki kadın siyasetçi ve üyelere sarkıntılık etmekle suçlanıyor.

Baupin hakkında Paris Savcılığı tarafından da ön soruşturma açılırken Fransız siyasetçi, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Maliye Bakanı Michel Sapin, kadın bir gazeteciye "uygunsuz" davranışta bulunduğunu geçen hafta itiraf edip özür dilemişti.


Yorumlar