Netanyahu'nun Arap ülkeleriyle "normalleşme" açıklamasına tepkiler

- Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Makbul: "İsrail, Filistinlilerin bağımsız devlet kurmak gibi haklarını vermeden Arap ülkeleriyle normalleşmek istiyor" - İslami Cihad Hareketi yetkililerinden Azzam: "Ne yazık ki Arap dünyası ve İsrail arasında Filistin davasına kayıtsız kalınan ilişkiler var"

Google Haberlere Abone ol
Netanyahu'nun Arap ülkeleriyle "normalleşme" açıklamasına tepkiler

GAZZE (AA) - Filistinli önde gelen gruplar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Arap ülkeleriyle normalleşme açıklamasına tepki gösterdi.

AA muhabirine konuşan Hamas Hareketi yöneticilerinden Yahya Musa, İsrail'in Filistinlilere hiçbir hakkını vermeden ilişkileri normalleştirmeye çalıştığını belirtti.

Musa, yapılan tüm girişimlerin zaman içinde yok olacağını ifade ederek, Netanyahu'nun açıklamalarıyla "büyük İsrail düşüncesini yerleştirmeyi" hedeflediğini ve Arap dünyasının parçalanmış, çökmüş durumundan yararlandığını savundu.

Hamas'ın Arap ülkelerinin İsrail'le ilişkileri normalleştirmesini kabul etmediğini dile getiren Musa, Filistin davasının tasfiye edilmesi tehlikesine karşı ulusal birliğin gerçekleştirilmesinin ve bölünmenin sonlandırılmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul de "İsrail, Filistinlilerin bağımsız devlet kurmak gibi haklarını vermeden Arap ülkeleriyle normalleşmek istiyor." dedi.

Bu açıklamaların kabul edilemez olduğunun, Arap ülkeleri tarafından da fark edildiğini ifade eden Makbul, Arap ülkelerinin böyle bir adım atmayacağı görüşünü dile getirdi.

- "Arap dünyası ve İsrail arasında ilişkiler var"

İslami Cihad Hareketi yetkililerinden Nafiz Azzam, "Ne yazık ki Arap dünyası ve İsrail arasında Filistin davasına kayıtsız kalınan ilişkiler var" diye konuştu.

İsrail'in Arap ülkeleriyle doğrudan iletişim kurarak, Filistin'in haklarını aşmaya çalıştığını belirten Azzam, Arap dünyası ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Filistin'in yararına olmayacağına dikkati çekti.

Azzam, Arap ülkelerinden Filistin halkının haklarını koruması ve İsrail'in ihlallerine karşı destek olmasının istendiğini kaydederek, "Barıştan önce veya sonra olsun fark etmez, normalleşmeyi reddediyoruz. İşgal herhangi bir bahane veya başlık altında ödüllendirilmemeli." ifadelerini kullandı.

Sol eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) siyasi büro üyesi Cemil Mezher de Arap dünyasının içinde bulunduğu bulanık ve üzücü durumu yansıtan açıklamalar karşısında üzüntü duyduğunu kaydetti.

Bazı Arap ülkelerinin İsrail'i ödüllendirmeye çalıştığına değinen Mezher, bu ülkenin bölgedeki değişimleri kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını ve kabul edilemez açıklamaları duyar hale geldiklerini söyledi.

- FHKC normalleşmeye karşı

Mezher, FHKC'nin Arap ülkeleri ile İsrail'in her ne isim altında olursa olsun normalleşmesine karşı olduğunu yineleyerek, bu ülkelerden Filistin halkını savunmalarını ve desteklemelerini istedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da İsrail ve Arap ülkelerinin normalleşmesine karşı olduğunu ifade etmişti.

Netanyahu, dün akşam Kudüs'teki Milli Güvenlik Akademisi mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, Arap dünyasıyla kurulacak ilişkiler ve normalleşmenin Filistinlilerle daha bilinçli ve istikrarlı bir barışın tesisine katkıda bulunabileceğini kaydetmişti.

Yorumlar