Nekse'nin 49. yılı

- Filistin Devlet Başkanı Abbas: - "İsrail işgalinin son bulması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Nekse'nin 49. yılı

RAMALLAH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgalinin son bulmasını ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını istediklerini belirtti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre Abbas, İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgalinin (Nekse) 49. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail işgalinin son bulmasını ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Abbas, bu hedef uğruna çok sayıda kurbanlar veren Filistin halkının, İsrail'in özellikle Kudüs'te Müslümanlar ile Hıristiyanların mukaddesatına yönelik güç kullanarak dayatmaya çalıştığı hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini belirtti.

Filistin yönetiminin yan yana, barış ve güven içinde yaşayacak iki devletli çözümden yana olduğunu vurgulayan Abbas açıklamasında, Filistin halkının da bu hedef etrafında birleştiğini, kırmızı çizgilerine ve meşru haklarına sıkıca bağlı olduğunu ifade etti.

Öte yandan Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah da işgal altındaki Kudüs geri alınmadan bölgede güvenlik, barış ve istikrarın sağlanamayacağını dile getirdi.

Hamdallah yaptığı yazılı açıklamada, başkenti Doğu Kudüs olmadıkça hiçbir çözümün, bağımsız bir Filistin devletini içerse dahi, tek bir Filistinli tarafından kabul edilmeyeceğini kaydetti.

İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, Filistinliler tarafından her yıl “Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse'yi, 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları "Nekbe'nin" (Büyük Felaket) devamı olarak görüyor.

İsrail, Filistinliler tarafından "Nekse" olarak adlandırılan 1967'deki 6 Gün Savaşı'ndan beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal altında tutuyor.

Yorumlar