Nekbe'nin 68'inci yılı

- İsrail, Nekbe'nin 68'inci yılı nedeniyle Gazze'nin tüm sınır kapılarını, çarşamba gece yarısından cuma akşamına kadar kapalı tutacak

Google Haberlere Abone ol
Nekbe'nin 68'inci yılı

KUDÜS (AA) - İsrail, Nekbe (Büyük Felaket) olaylarının 68'inci yılı nedeniyle kendi kontrolündeki Gazze'nin sınır kapılarının çarşamba gece yarısından cuma akşamına kadar kapalı kalmasına karar verdi.

İsrail Kanal 2 televizyonunda yer alan haberde, Savunma Bakanı Moşe Yalon'un, Nekbe'nin 68'inci yılı nedeniyle Gazze'nin tüm sınır kapılarının çarşamba gece yarısından cuma akşamına kadar kapalı kalmasına karar verdiği belirtildi.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Mısır sınırındaki Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın 2006'da seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar ile hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve zorunlu göçe tabi tutulmaları nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

Birleşmiş Milletlerin 1950'de yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kaldı. Şu anda ise 5 milyondan fazla Filistinli, mülteci konumunda bulunuyor.

Yorumlar