Nekbe'nin 68'inci yıl dönümü

Lübnan'daki Filistinli mülteci Eyüp, Nekbe'nin 68'inci yılına girmesine rağmen Filistin'e has geleneksel nakış sanatını anavatanından uzakta yaşatmaya devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
Nekbe'nin 68'inci yıl dönümü
Lübnan'daki Filistinli mülteciler, 1948'deki Nekbe (Büyük Felaket) sonrasında ülkelerini terk etmek zorunda kalsalar da geleneklerini yaşatarak vatanlarına dönmeyi arzuluyor.
Başkent Beyrut'taki Şatilla mülteci kampında, AA muhabirine konuşan Filistinli Meryem Eyüp, atalarının 68 yıl önce Nekbe gününde terk ettiği topraklardaki geleneksel el sanatlarını genç kuşaklara öğreterek, kültürlerini hayatta tutmaya çalışıyor.
Dört kız ve iki erkek çocuk annesi Eyüp, "Genç kuşaklara aktarmaya çalıştığımız nakış sanatı ailemizden tevarüs ettiğimiz ve tüm detaylarıyla öğrendiğimiz kültürümüzdür. Bunu evlatlarımıza, çocuklarımıza öğretiyoruz ki, bizden çalınmış olan vatanımızın mirasını kaybetmesinler." dedi.
Filistin'e özgü nakış işlemesini 11 yaşında öğrendiğini vurgulayan Eyüp, Şatilla kampında genç kızlara bu "mirası" aktardığını, derslerinin de yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi.
Sığınmacı olarak geldiği Beyrut'ta bir mülteci kampında 1958 yılında doğan Eyüp, ailesinin Nekbe gününde Filistin'in kuzeyindeki Mecdi Kerum köyünden göç ettiklerini belirtti.
- Evin anahtarını hala saklıyorlar
Anne ve babasının Siyonist Çetelerin gerçekleştirdiği "Deyr Yasin" katliamından sonra Güney Lübnan'a bir kaç haftalığına geldiklerini dile getiren Eyüp, bu nedenle yanlarında sadece evlerinin anahtarlarını aldıklarını, ancak "bu bir kaç haftanın" 68 yıl boyunca sona ermediğini ve evin anahtarını hala sakladıklarını söyledi.
Eyüp, Filistinlilerin Nekbe gününün 68'inci yılına girdiğini vurgulayarak, "Bize vatanımız olan Filistin'i hatırlatan bu mirasa sarılıyoruz. Vatan, ruhumuzda ve vicdanımızda yaşıyor." diye konuştu.
İsrail'in kurucularından David Ben Gurion'un "Yaşlılar ölecek ve gençler de unutacak" sözlerini hatırlatan Eyüp, "Nekbe gününde Siyonist çetelerinin zoruyla köylerinden göçe zorlanan yaşlılar ölmesine rağmen gençler anavatanlarını, anne ve babalarından miras kalan köylerini, şehirlerini, hayatlarını ve Filistin'e ait hiçbir şeyi unutmadı." ifadelerini kullandı.
Eyüp, topraklarına geri dönme hakkından vazgeçmediklerinin altını çizerek, "Kendimiz için olmasa da çocuklarımız ve torunlarımızın geri dönmesini istiyoruz." dedi.
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe olarak anıyor.
 

Yorumlar