NATO PA 62. Genel Kurulu

-Avrupa Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkan Yardımcısı Srikanthan: - "Müdahale edilmezse dünyada yerinden edilen 65 milyon kişi yakında 100 milyona ulaşabilir" - "Suriye, Irak ve Afganistan en çok sığınmacı üreten ülkeler" - "Bugün Türkiye, tüm dünyada en yüksek sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke"

Google Haberlere Abone ol
NATO PA 62. Genel Kurulu

İSTANBUL (AA) - Avrupa Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkan Yardımcısı Sanj Srikanthan, müdahale edilmezse dünyada yerinden edilen 65 milyon kişinin yakında 100 milyona ulaşabileceğini söyledi.

Srikanthan, TBMM'nin ev sahipliğinde, Anadolu Ajansı'nın fotoğraf sağlayıcısı olduğu NATO PA 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Ekonomi ve Güvenlik Komitesi" toplantısında, "Küresel Yer Değiştirme, Çatışma ve Güvenlik Tehditleri Bağlamında Avrupa Mülteci Krizi" başlıklı oturumda konuştu.

Srikanthan, burada yaptığı konuşmada, kurumu hakkında bilgi verdi.

Dünyada yerinden edilmiş 65 milyon kişi olduğunu belirten Srikanthan, bunların çatışmalardan ya da iklim değişikliğinden kaçan kişiler olduğunu vurgulayarak, "Ekonomik fırsat arayanların sayısı daha da fazla." dedi.

Srikanthan, Suriye, Irak ve Afganistan'ın en çok sığınmacı üreten ülkeler olduğuna işaret ederek, bu ülkelerin hepsinde bir noktada iç çatışmalar yaşandığını dile getirdi.

Bu ülkelerden gelen herkesin sığınmacı olmadığını, aralarında göçmenlerin de olduğuna dikkati çeken Srikanthan, Avrupa'nın bugün çok farklı bir krizle karşı karşıya olduğunu, bu insanların ne ölçüde mülteci, ne ölçüde ekonomik göçmen olduğunu bilmediklerinin altını çizdi.

Srikanthan, insanların artık daha fazla dijital bağlantılı olduğunu anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Haberler kötü. İnsanlar tabi ki barış sürecine ulaşılamayacağını biliyor. Dünya ile bağlantılılar. Bugün Türkiye tüm dünyada en yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Üzerine düşenden bile fazlasını yaptığını söyleyebiliriz. Ama insanlar Lübnan, Ürdün, Türkiye, Kenya ve Etiyopya gibi üçüncü ülkelerde kalmak için gelmiyorlar. Başka yerlere gitmek için geliyorlar ve Avrupa bunlardan bir tanesi."


- "Suriye'de ulaşamadığımız 2,7 milyon kişi var"


Sanj Srikanthan, "Artık çözümleri düşünmeye başlamalıyız. Çünkü bunun etkisi artık hepimizin kapısına dayanmış durumda." dedi.

Suriye'de ulaşamadıkları 2,7 milyon kişi olduğunu belirten Srikanthan, bu kişilerin zorla yerlerinden olmalarının söz konusu olduğunu dile getirdi.

Srikanthan, Suriye'deki çatışmanın ne zaman biteceğini bilmediklerinin altını çizdi.

Müdahale edilmezse dünyada yerinden edilen 65 milyon kişinin yakında 100 milyona ulaşabileceğini vurgulayan Srikanthan, Avrupa'ya gelen herkesin sığınmacı olduğunu düşünmediklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bunu tespit edene kadar her ikisine de hizmet ediyoruz. Gerçekten sığınmacılarsa o zaman iltica talebinde bulunmak durumundalar ve bir değerlendirmeden geçiyorlar. AB'nin de ortak bir sistemi olmalı. Hali hazırda AB olarak elimizde ortak bir politika yok. Sonuç olarak 500 binden fazla iltica talebinde bulunmuş kişi şu anda statüsü belirsiz bir şekilde."

Konuşmasından sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Srikanthan, güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Evet aslında bu çok düşündüğümüz bir konu. Halep ve diğer şehirlerden görüntüler izleniyor. Bizim çalışanlarımız da bunları teyit etti. Güvenli bölge iyi yönetilir ve korunursa istikrar sağlanacaktır, en azından siviller için… Pragmatik zorlukları düşündüğümüzde güvenli bölgeye erişebilecek, hizmet sağlayabilecek miyiz? Halep'te bazı hastanelere en azından ulaşabiliyoruz. Güvenli bölge ne kadar işlevini görmeye devam edecek? Bütün tarafların saygı gösterdiği bir güvenli bölge olması lazım. Bunun bölgenin savunulacağına dair bir teminat olacak mı? Güvenli bölge işe yarayabilir, ama bu adımlar bunun işlemesi için yeterli olacak mı?"​

Yorumlar