İsrail’in ‘kara kutusu’ istifa etti

- Netanyahu ile 25 yıldır yakın mesai yürüten İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Gold görevinden istifa etti

Google Haberlere Abone ol
İsrail’in ‘kara kutusu’ istifa etti

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold görevinden istifa etti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gold’un Başbakan Netanyahu’ya kişisel sebepleri gerekçe göstererek istifa dilekçesini sunduğu bildirildi.

Gold, dilekçesinde yaklaşık 25 yıldır birlikte çalıştığı Netanyahu’ya kendisine olan güveninden dolayı teşekkür ederek, "İsrail diplomasisi, Dışişleri Müsteşarlığı görevini yürüttüğüm süre boyunca önemli bir mesafe kat etti. Bundan dolayı gurur duyuyorum." ifadesini kullandı.

Gold'un istifa sebebi olarak gösterdiği "kişisel sebeplerin" ne olduğu ise açıklanmadı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, Başbakan Netanyahu da Gold’a teşekkür etti.

Netanyahu, "Dr. Dore Gold’a İsrail’in dünya ülkeleri ile özellikle de Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerinin geliştirilmesinde gösterdiği çabadan dolayı teşekkür ederim. Bunu fazlasıyla önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gold'un yerine kimin atanacağı ise açıklanmadı.

Müsteşar Gold, 1991’de İspanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Madrid Barış Konferansı’ndan bu yana Başbakan Netanyahu ile yakın olarak çalışıyordu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın "kara kutusu" olarak bilinen Gold, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecini de birinci elden yürüten kişiydi.

Gold ayrıca, İsrail ile Arap devletlerinin ilişkilerinin geliştirilmesi ve İsrail-Afrika ilişkilerinin güçlendirilmesinde de önemli diplomatik ataklar gerçekleştirmişti.

Yorumlar