Myanmar'da radikal Budistlerin "Rohingya" protestosu

- Aşırı radikal Budistler, hükümetten "Rohingya" kelimesinin kullanımını yasaklamasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da radikal Budistlerin "Rohingya" protestosu

YANGON (AA) - Myanmar'da radikal milliyetçi Budistler, ABD Dışişleri John Kerry'nin ülkeyi ziyareti sırasında "Rohingya" protestosu düzenledi.

Radikal Budistler, ülkenin en büyük kenti Yangon ile Şan eyaletindeki Taung Gyi şehrinde toplandı.

Taung Gyi'de, Ulusal Güvenlik Ağı ve Myanmar Ulusal Ağı örgütlerinin düzenlediği yürüyüşte "Rohingya'ya hayır" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 100 kişi, Myanmar yönetiminden "Rohingya" ifadesinin kullanımını yasaklamasını talep etti.

Protestocular, Devlet Başkanı Htin Kyaw ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi'nin, Arakan (Rakhine) eyaletinde bulunan ve zulüm gören Müslüman azınlık için "Rohingya" (Arakanlı Müslümanlar) ifadesini kullanan ABD Büyükelçiliğini kınamasını istedi.

Myanmar Ulusal Ağı'nın kurucusu Win Ko Ko Latt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD Büyükelçiliği ve diğer uluslararası örgütlerin Myanmar halkının bu ifadeyi kesinlikle tanımayacağını bilmesini istiyoruz. Hükümetimizin, Myanmar'da Rohingya diye etnik bir grup olmadığını ve bunu asla tanımayacağını ilan etmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yangon'daki protesto gösterisine katılan radikal milliyetçi Budist grup Ma Ba Tha üyesi rahiplerden Pyin Nyein Da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerry'den Rohingya ifadesini kullanma politikasını yeniden gözden geçirmesini istediklerini belirtti.

ABD Büyükelçiliği, "Rohingya" ifadesini, 19 Nisan'da Arakan eyaletinde meydana gelen bir tekne kazasında hayatını kaybedenler için yayımladığı başsağlığı mesajında kullanmıştı. Yerel kaynaklara göre, ölenlerin "Rohingyalar" olduğu belirtilen mesajda, "Arakan eyaletinde temel hizmetlere, pazara ve geçim kaynaklarına erişimi sınırlanan topluluklar, yaşam kalitelerini artırmak için bazen hayatlarını riske atmak zorunda kalmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

Radikal Budistler, olayın hemen ardından Yangon'daki ABD Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemiş, Myanmar hükümeti protestodan bir hafta sonra ABD Büyükelçiliğine "Rohingya" ifadesini kullanmaktan kaçınmasını tavsiye etmişti.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Yorumlar