Myanmar'da nüfus sayım sonuçları açıklandı

- Ülkede Müslüman nüfus oranının son 33 yılda yüzde 1,6 düştüğü öne sürüldü

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da nüfus sayım sonuçları açıklandı

MYANMAR (AA) – Myanmar'da iki yıl ertelenerek açıklanan, 1,2 milyon Arakanlı Müslümanın dahil edilmediği nüfus sayım sonuçlarında, ülkede Müslümanların oranının son 33 yılda yüzde 3,9'dan yüzde 2,3'e gerilediği ileri sürüldü.

Myanmar'da iki yıl önce yapılan ama bugün hükümet tarafından açıklanan nüfus sayım sonuçlarına göre, ülkenin yüzde 89,8'ini Budistler, 6,3'ünü Hristiyanlar, 2,3'ünü Müslümanlar, 0,5'ini Hindular, 0,8'ini Animistler, 0,3'ünü de diğer gruplar oluşturuyor.

Ülkede 1,2 milyon Arakanlı Müslümanın dahil edilmediği nüfus sayım sonuçlarında, Müslümanların oranının son 33 yılda yüzde 1,6 düşerek, yüzde 3,9'dan yüzde 2,3'e gerilediği ileri sürüldü.

Ülke nüfusunun 51 milyon olduğu belirtilen açıklamada, 1 milyon 147 bin 495 kişinin Müslüman olarak kayıtlı olduğu ifade edildi.

Çalışma, Göç ve Nüfus Bakanı Thein Swe, Arakanlı Müslümanların "Bangladeş'ten gelen göçmenler" olarak ima edilen "Bengali" tanımlamasını reddetmeleri dolayısıyla resmi sayım işlemlerine dahil edilmediğini söyledi.

Analistler ise ülkede Müslüman nüfus oranının açıklanandan çok daha fazla olduğu değerlendirmesinde bulundu. Analistler, Myanmar'da 1983'te yapılan nüfus sayımında da Müslüman nüfusa dair gerçek oranın aslında yüzde 3,9 değil, yüzde 10 civarında olduğunu kaydetti.

Myanmar'da nüfus sayımı yaklaşık iki yıl önce yapılmasına rağmen hükümet, verileri, Müslümanlar ve Budistler arasında gerilime sebep olabileceği endişesiyle yayımlamaktan kaçınıyordu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyor.








Yorumlar