Myanmar'da Arakanlı Müslümanların durumu

- BM temsilcileri, Dışişleri Bakanı Su Çi'den Arakanlı Müslümanlar konusuyla ilgilenmesini talep etti

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da Arakanlı Müslümanların durumu

BANGKOK (AA) – Myanmar'da Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kuruluşların temsilcileri, Dışişleri Bakanı Aung San Su Çi'den, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) durumunun ele alınmasını talep etti.

Myanmar Times’da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Su Çi, Birleşmiş Milletler’e bağlı 20 kuruluşun temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, Arakanlı Müslümanların durumunun da gündeme geldiği ve uluslararası kuruluş yetkililerinin Su Çi’den bu konuyla yakından ilgilenmesi talebinde bulunduğu belirtildi.

Bu talep karşısında Su Çi'nin, 1982 Vatandaşlık Yasası’nın getirdiği kısıtlamalarına rağmen, farklı vatandaşlık tanımlamaları çerçevesinde konunun ele alınabileceğini söylediği bildirildi.

Nobel ödülü sahibi Su Çi, Arakanlı Müslümanlar konusunda kamuoyu önünde açıklama yapmayı reddetmesi nedeniyle uluslararası çevrelerce eleştiriliyor.

Arakan eyaletindeki "Bengalli Müslümanların" vatandaşlıklarını onaylama süreciyle ilgili öneriyi geçen hafta parlamentoya sunan Arakan Ulusal Partisi (ANP) milletvekili Khin Saw Wai, konunun en kısa sürede parlamento gündemine alınacağını belirtmişti.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyor.


Yorumlar