Myanmar hükümetinden Ma Ba Tha liderine kınama

YANGON (AA) - Myanmar'da hükümet, radikal milliyetçi Budist grup Din ve Irkı Koruma Örgütü (Ma Ba Tha) lideri rahip Ashin Wirathu'nun, Dışişleri Bakanı ve...

Google Haberlere Abone ol
Myanmar hükümetinden Ma Ba Tha liderine kınama

YANGON (AA) - Myanmar'da hükümet, radikal milliyetçi Budist grup Din ve Irkı Koruma Örgütü (Ma Ba Tha) lideri rahip Ashin Wirathu'nun, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii hakkındaki nefret söylemini sert bir dille kınadı.

İktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD), Suu Çii hakkında "kadın diktatör" ifadesini kullanan Wirathu'yu kınadıklarını bildirdi.

Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Suu Çii hakkında kullandığı nefret söylemi nedeniyle dün gözaltına alınan Wirathu, bugün serbest bırakıldı.

Myanmar'da Budist manastırlarını denetleyen resmi bir kurum olan Sangha Konseyi salı günü yaptığı açıklamada, Ma Ba Tha'yı tanımadıklarını belirtmişti.

NLD, Yangon Başbakanı Phyo Min Thein'in Ma Ba Tha'nın varlığını alenen sorgulaması üzerine özür bekleyen Müslüman karşıtı grubun bu talebini reddetmişti.

Müslüman karşıtlığıyla bilinen Ma Ba Tha, Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çii'den Arakanlı Müslümanlara karşı daha sert tavırlar sergilemesini istiyor.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Arakanlı Müslümanların dramını gözler önüne sermişti.

Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.


Yorumlar