"Mutlu evlilik ve uzun ömür gülümsemekten geçiyor"

- Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan: - "Gülümseyen kişiler daha sağlıklı ve uzun yaşıyor ve mutlu evlilikleri oluyor"

Google Haberlere Abone ol
"Mutlu evlilik ve uzun ömür gülümsemekten geçiyor"

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gülümseyen kişilerin daha sağlıklı ve uzun yaşadığını ayrıca mutlu evlilikleri olduğunu bildirdi.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre Tarhan, üniversite tarafından düzenlenen, "1. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi'nin açılış konuşmasında, kişinin sadece hasta olmasıyla değil hasta olmamasıyla da ilgilenmek gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Tarhan, pozitif olmanın önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Gülümseyen kişiler daha sağlıklı ve uzun yaşıyor ve mutlu evlilikleri oluyor. Olaylara daha pozitif bakabilen bu kişiler pozitif psikolojinin tanımlaması içerisindeki kişilerdir. Pozitif psikoloji kişinin depresyona girmemesi için neler yapılabilir üzerinde çalışır. Kişinin hasta olmaması için bilimsel standartlar geliştirmek için çalışır. Psikolojiyi duygu, düşünce ve davranış olarak tanımlarız. Pozitif psikolojide buna dördüncü D yani değerler eklendi. Burada kültürler önemli. Yerel olmadan evrensel olamıyorsunuz. Bir insanın kişiliğini değiştirerek mutlu edemezsiniz. O kişinin kimliğini ve kişiliğini olduğu gibi kabul edeceksiniz. Ondan sonra onun nasıl mutlu olacağına bakacaksınız."

Kişilerin her şartta mutlu olması gerektiğini vurgulayan Tarhan, "Bunu kişiye öğretmemiz gerekiyor. Dış nedene bağlı mutluluk, mutluluk değildir, iç nedene bağlı olan mutluluktur. Ruh sağlığı profesyonellerinin pozitif psikolojiyi bilmeleri gerekiyor. Pozitif psikolojinin ruh sağlığını korumadaki önemin de oldukça fazla. Pozitif psikolojinin bilimsel standartlarının belirlenmesi gerekiyor. Pozitif psikolojinin Polyannacılık değildir. Eksiyi sıfıra getiren psikolojinin ihmal edilmiş bir ayağı var, kişiyi sıfırın üzerine çıkarmak. Pozitif psikoloji, kişinin ruh sağlığının bozulmaması için çalışan bir alan." ifadelerini kullandı.

- "Mutlulukta ülke olarak 78. sıradayız"

Kongre Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Doğan da "Daha İyi Bir Yaşam İçin Pozitif Psikoloji" başlıklı konuşma yaptı.

Pozitif psikoloji alanında dünyada yeni yeni çalışmaların yapıldığı aktaran Doğan, "Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mutluluk düzeyi oranının yaklaşık yarı yarıya olduğu tespit edildi. Dünyada 158 ülkede yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye mutlu ülkeler sıralamasında 78’inci sırada yer alıyor. Pozitif psikoloji çok önemli bir alan. Üniversitemiz çatısı altında Pozitif Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kuracağız. Bu alanda önemli çalışmaları yapacağız." görüşlerini iletti.

1. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi

Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi’nde, pozitif psikoloji her yönüyle tartışılıyor. Bugün başlayan ve 3 gün sürecek kongreye katılan ulusal ve uluslararası düzeyde önemli isimler, pozitif psikolojiyi tüm yönleriyle ele alıyor.

Onursal başkanlığını Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yaptığı kongrenin başkanlığını ise Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Doğan yürütüyor. Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen kongrenin teması, "Daha İyi Bir Yaşam İçin Pozitif Psikoloji" olarak belirlendi.

Kongre kapsamında, "başarı", "psikolojik sağlamlık", "positive interventions", "yaşamın anlamı", "prososyal davranışlar", "öznel iyi oluş", "psikolojik iyi oluş", "minnettarlık", "psikolojik sermaye", "empati", "mutluluk", "ergenlik ve pozitif psikoloji", "iyimserlik", "umut" başlıkları altında paneller gerçekleştirildi.

Kongre boyunca pozitif psikolojiyle ilgili konferanslar, panel, çalışma grupları, bildiri ve poster sunumları da gerçekleştirilecek.

Yorumlar