Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

- Oxfam Irak Temsilcilsi Rodriguez: "Şiddet ve savaştan kaçan kaçan aileleri sokaklarda veya kalabalık kamplarda belirsiz bir gelecek bekliyor"

Google Haberlere Abone ol
Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

BAĞDAT (AA) - Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Musul operasyonunun başlamasıyla baş gösterecek "insani kriz" konusunda uyarıda bulundu.

Kuruluşun Irak Temsilcisi Andres Gonzalez Rodriguez, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetten ve savaşa katılan diğer taraflardan Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi'ne uymalarını, sivil yerleşim yerlerini ve altyapıyı korumalarını talep etti.

Operasyonun başlamasının ardından Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da insani kriz çıkabileceği yönünde uyarıda bulunan Rodriguez, "Şiddet ve savaştan kaçan aileleri sokaklarda veya kalabalık kamplarda belirsiz bir gelecek bekliyor." ifadesini kullandı.

Rodriguez, Musul'daki ailelerin çok zor seçimlerle karşı karşıya kaldıklarını ve bunların da "ya şiddet ve gıda yoksunluğu altında DAEŞ'in kontrolündeki bölgelerde kalmak ya da bomba ve kurşun riskine rağmen çatışmalardan kaçmak" olduğunu kaydetti.

Tüm tarafları sivillerin yaşam alanlarında ağır silahları kullanmaktan kaçınmaya çağıran Rodriguez, sivillerin korunması için mümkün olan tüm çabanın sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Rodriguez açıklamasında ayrıca, Oxfam'ın şimdiden Musul koridoru olarak bilinen bölgede, savaştan kaçanlar için insani yardım faaliyetlerini genişlettiğini, içme suyu, battaniye ve diğer hayati ihtiyaçları temin ettiğini bildirdi.

Yorumlar