Musul'dan son bir günde 2 bin sivil kaçtı

- Musul'un Mahmur ilçesindeki Dibege Çadır Kampı Sorumlusu Ubeyd: - "Peşmerge güçleri dün akşam terör örgütü DAEŞ'in elinden kaçan birçok sivilin Mahmur ilçesine doğru yola koyulduğu bilgisini verdi. Sayıları iki bini bulan sivillerin kampa yerleştirilmesi için ivedi bir şekilde hazırlık yaptık ve temel ihtiyaçlarını karşıladık"

Google Haberlere Abone ol
Musul'dan son bir günde 2 bin sivil kaçtı

ERBİL (AA) - Irak ordusunun, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Musul'un güneyinde başlattığı operasyonların yoğunlaşmasıyla birlikte, son bir günde kurtarılan bölgelerden yaklaşık 2 bin sivilin evini terk edip güvenli bölgelere sığındığı bildirildi.

Musul'un güneyinde yer alan Mahmur ilçesindeki Dibege Çadır Kampı Sorumlusu Rizgar Ubeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçleri, dün akşam terör örgütü DAEŞ'in elinden kaçan birçok sivilin Mahmur ilçesine doğru yola koyulduğu bilgisini verdi. Sayıları iki bini bulan sivillerin kampa yerleştirilmesi için ivedi bir şekilde hazırlık yaptık ve temel ihtiyaçlarını karşıladık." dedi.

Sıcak çatışmaların yaşandığı bölgeye yakında olmasından dolayı DAEŞ'ten geri alınan bölgelerden kaçan birçok sivilin söz konusu kampa geldiğini aktaran Ubeyd, geçen yıl geçici bir süreliğine kurulan kamptaki iç göçmen sayısının üç katına çıktığını kaydetti.

Ubeyd, "Normal şartlarda bu kampın kabul edebileceği iç göçmen sayısı 4 bin 500'dür ancak şu anda ortalama 19 bin iç göçmen barınıyor. Bu yüzden ciddi bir şekilde elektrik ve su sıkıntısı yaşıyoruz." diye konuştu.

Irak merkezi hükümetinin Musul çevresindeki bölgelerden kaçmayı başaran sivillere şu ana kadar herhangi bir insani yardımda bulunmadığını hatırlatan Ubeyd, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve diğer insani yardım kuruluşlarının desteğiyle günlük temel ihtiyaçların karşılandığını söyledi.

Musul'un güneyinde operasyonların bu sıklıkta devam etmesi durumunda başka kampların açılmasının şart olduğunu da dile getiren Ubeyd, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşmiş Milletler'in yardımıyla, evlerinden kaçan iç göçmenlerin barındırılması için yeni kamp hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri, dün uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Musul'un güneyinde yer alan üç köyü geri almıştı. Söz konusu köylerin geri alınmasından sonra yaklaşık iki yıldır örgütün kontrolünde yaşayan siviller, ilk fırsatta güvenli bölgelere geçmek için köylerden kaçmaya başlamıştı.

Yorumlar