Musul'daki Hristiyanlar

- DEAŞ'ın saldırılarından dolayı tahrip olan Musul'un Başika kasabasındaki Ortodoks Süryani Mar Gorgis Kilisesi'nin çanı ve haçı resmi bir törenle değiştirildi

Google Haberlere Abone ol
Musul'daki Hristiyanlar

MUSUL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınan Musul'un Başika kasabasındaki Hristiyanlar, iki buçuk yıllık bir aradan sonra terk ettikleri kiliselerine geri dönüp kırılan çan ve haçı değiştirdi.

Musul'a 20 kilometre mesafede bulunan Başika kasabasındaki Hristiyan din adamları, bölgenin güvenliğini sağlayan bazı Peşmerge komutanları ve vatandaşların katıldığı resmi bir törende Ortodoks Süryani Mar Gorgis Kilisesi'ni ziyaret etti.

DEAŞ'ın iki yıldan uzun süre üs olarak kullandığı ve militanlar ile Peşmerge güçleri arasındaki çatışmalarda tahrip olan kilisenin çan ve haçı resmi törenle değiştirildi.

Başika'nın Behzan Mahallesi'nde yer alan kilisedeki törene katılan Papaz Efrem el-Khuri Bünyamin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kilisemiz ve kasabamız geri alındığı için çok mutluyuz. Ancak Başika'da meydana gelen çatışmalardan dolayı kasabamız büyük oran harabe olmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Bünyamin, kasaba merkezlerinin yeninden inşası için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB), Irak merkezi hükümeti ve uluslararası toplumlardan yardım istediklerini kaydetti.

DEAŞ'ın kilisenin yanı sıra Hristiyan mezarlığını da ciddi oranda tahrip ettiği gözlendi.

Peşmerge güçleri Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında 23 Ekim tarihinde Başika kasabasını kuşatma altına almış, 8 Kasım tarihinde ise tamamen kontrolü sağlamıştı.

DEAŞ'ın Ağustos 2014 tarihindeki saldırılarından dolayı, Musul çevresinde yer alan Hristiyanların çoğu evlerini terk edip, Erbil kenti başta olmak üzere Duhok ve Süleymaniye'ye doğru kaçmıştı.

Yorumlar