Mustafa Koç'un hobileri sergiye taşındı

İSTANBUL (AA) - Türki̇ye'ni̇n ralli̇ sporu tari̇hi̇ne ışık tutan "Retro Rally" ile model uçakların dünyasını yansıtan "Yerden Göğe" sergi̇si̇ Koç Holding'in...

Google Haberlere Abone ol
Mustafa Koç'un hobileri sergiye taşındı

İSTANBUL (AA) - Türki̇ye'ni̇n ralli̇ sporu tari̇hi̇ne ışık tutan "Retro Rally" ile model uçakların dünyasını yansıtan "Yerden Göğe" sergi̇si̇ Koç Holding'in merhum Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un anısına Rahmi̇ M. Koç Müzesi̇'nde zi̇yarete açıldı.

Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, iş insanı kimliği ve liderlik özelliklerinin yanı sıra hobi ve ilgi alanlarıyla da tanınan merhum Koç, Rahmi M. Koç Müzesi'nde açılan iki sergiyle anılıyor.

Koç'un gençlik yıllarında ilgilendiği ralli sporunun Türkiye'deki tarihini 18 pilotun 25 aracını sergileyerek anlatan Retro Rally Sergisi'nin yanı sıra yine son dönemde çocukluğundan beri tutkuyla bağlı olduğu model uçakları konu alan Yerden Göğe Sergisi 1 Haziran – 30 Aralık tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.

"Hem Yerde Hem Gökte" temasıyla düzenlenen Retro Rally ve Yerden Göğe sergileri, Koç Ailesi üyeleri, Koç Holding üst yönetimi, ralli sporuna gönül veren iş insanları ve davetlilerin katılımıyla ziyarete açıldı.

Sergilerin açılışı vesilesiyle düzenlenen törende Rahmi M. Koç Müzesi'nin 1994 yılında ilk olarak faaliyete geçtiği bölüm olan Lengerhane Binası'nın ismi de "Lengerhane Mustafa V. Koç Binası" olarak değişti.


- 25 araç sergileniyor


Türkiye'de 1960'lı yılların sonundan itibaren bilinmeye başlanan ralli sporunun aradan geçen yarım asırlık dönemde çıkarttığı şampiyonların ve onlara ait araçların tanıtıldığı sergi, bu sporun Türkiye'de tanınmasına büyük emek harcayan Mustafa V. Koç'a ithaf edildi.

İlk planlaması ve hazırlık çalışmaları Koç'un sağlığında başlayan ve vefatının ardından tamamlanan Retro Rally Sergisi'nde Renç Koçibey'den Cem Hakko'ya, Ali Karacan'dan Volkan Işık'a bu spora gönül veren 18 pilotun model yılları 1968-2006 arasında değişen 25 farklı otomobili yer alıyor.

Opet, Ford, Fiat, Opel, Pirelli, Allianz, LG, Norm Cıvata, Beyçelik Gestamp, Martur, Power Grup ve Number 1'in de destekçileri arasında yer aldığı sergide Koç'un 1991 Rallikros Şampiyonası'nda birincilik kazandığı Ford Sierra model araç da ziyaretçileri karşılayacak.

Türk ralli tarihine ışık tutan geçmiş dönem yarış afişleri, zaman karneleri, yol notlarının yanı sıra pilotların şampiyonluk kupaları, tulumları, kaskları, yarış ayakkabıları, yarış eldivenlerinin de görülebileceği sergide, araç sahibi ünlü pilotların birebir maket fotoğrafları da olacak.

Sergi süresince ziyaretçilere interaktif bir ortam sağlayabilmek amacıyla bir ralli simülatörü de hazır bulunacak.


- Model uçakların dünyasına yolculuk


Rahmi M. Koç Müzesi'nin 1 Haziran- 30 Aralık tarihleri arasında ev sahipliği yapacağı bir diğer sergi olan Yerden Göğe ise model uçakçılığın Türkiye'deki tarihini gözler önüne seriyor.

Türkiye'de, kuruluşuna Atatürk'ün öncülük ettiği Türk Tayyare Cemiyeti'nin çabalarıyla Cumhuriyet'in ilk yıllarında tanınmaya başlayan ve 1930'ların ilk yarısında ders programlarına giren model uçakçılık, 1963 yılında yurt dışı organizasyonlara katılım ile uluslararası bir kimlik kazandı.

Zaman içinde teknolojideki gelişimle birlikte şekil değiştiren model uçakçılık, Koç'un da en sevdiği hobileri arasındaydı.

Çocukluğundan bu yana uçak uçurmaya meraklı olan Koç, Amerika'da üniversitede okurken tanıştığı uzaktan kumandalı planörlerle bu hobisini geliştirmişti.

Katıldığı yarışmalarda Türkiye'yi de temsil eden Koç, Türk Milli Takımı ile 2004 yılında Kanada F3J Model Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'ye gümüş madalya da getirmişti.

Yerden Göğe Sergisi'nde Koç'a ait 12 uçak ile 3 planörün yanı sıra, 2002-2013 yılları arasında düzenlenmiş olan çeşitli ulusal ve uluslararası model uçak yarışmalarında Koç'un kazandığı kupalar ile Avrupa ve dünya şampiyonlarında F3J Türk Milli Takımı'yla kazandığı üç adet madalya da yer alıyor.

Yorumlar