MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) - "Türkiye geçtiğimiz 14 yılda özellikle ekonomi alanında gerçekten tarihi bir başarı ortaya koydu. Mesela 2003-2015 arasındaki ortalama büyüme hızımız yüzde 4,7 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz 3 yılda onca badireye karşın büyüme rakamlarımız dünya ortalamasının çok üzerindeydi. İki seçim ve ciddi terör olayları yaşadığımız 2015'te yüzde 4 büyüme oranını yakaladık" - "Türkiye, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yanı sıra çeşitli terör örgütlerinin pek çok eylemine maruz kaldı. PKK, PYD, YPG, DEAŞ, FETÖ... Tüm bunların karşısında Türkiye, dünya çapındaki projeleri de ardı ardına hizmete açtı, yenilerinin de hazırlıklarına başladı"

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin son 14 yılda özellikle ekonomi alanında tarihi bir başarı ortaya koyduğunu belirterek, "Mesela 2003-2015 arasındaki ortalama büyüme hızımız yüzde 4,7 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz 3 yılda onca badireye karşın büyüme rakamlarımız dünya ortalamasının çok üzerindeydi. İki seçim ve ciddi terör olayları yaşadığımız 2015'te yüzde 4 büyüme oranını yakaladık." dedi.

Erdoğan, CNR EXPO Fuar Merkezinde düzenlenen ve AA'nın global iletişim ortağı olduğu MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresindeki konuşmasına, yurtiçi ve yurtdışından fuara ve iş forumuna katılmak için Türkiye'ye gelen misafirlere, şairin "Sade bir semtini sevmek bile bir ömre bedel" dediği İstanbul'da geçirecekleri her günün keyfini özellikle çıkarmalarını tavsiye ederek başladı.

Türkiye'nin devleti ve milletiyle demokrasi ve özgürlüğünü korumak için tarihte eşine ender rastlanacak mücadele yürüttüğü bir dönemde yapılan bu toplantının kendi nezdinde çok önemli, çok daha anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, özellikle yurtdışından gelen misafirlere Türkiye'ye güvendikleri, inandıkları ve destek verdikleri için teşekkür etti.

MÜSİAD'ın faaliyetlerini yakından ve takdirle takip ettiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye geçtiğimiz 14 yılda özellikle ekonomi alanında gerçekten tarihi bir başarı ortaya koydu. Mesela 2003-2015 arasındaki ortalama büyüme hızımız yüzde 4,7 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz 3 yılda onca badireye karşın büyüme rakamlarımız dünya ortalamasının çok üzerindeydi. İki seçim ve ciddi terör olayları yaşadığımız 2015'te yüzde 4 büyüme oranını yakaladık. İki seçim ve ciddi terör olayları yaşadığımız 2015'te yüzde 4 büyüme oranını yakaladık. Aynı yıl büyümede dünya ortalaması yüzde 3,1 iken, gelişmiş ülkelerin ve birkaç istisna dışında gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranları yüzde 2'de kaldı. Bu yılın ilk yarısındaki büyüme oranımız da yüzde 3,9 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye'nin gerçeklerini ne terör olayları ne çevresindeki krizler yansıtıyor. Gerçek Türkiye'yi yatırımlara, projelere bakarak görebilirsiniz. Sadece bu yıldan birkaç örnek vermek istiyorum. Biliyorsunuz bu yıl Türkiye, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yanı sıra çeşitli terör örgütlerinin pek çok eylemine maruz kaldı. PKK, PYD, YPG, DEAŞ, FETÖ... Tüm bunların karşısında Türkiye, dünya çapındaki projeleri de ardı ardına hizmete açtı, yenilerinin de hazırlıklarına başladı."

- Avrasya Tüneli

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun İzmit Körfez geçişini oluşturan Osmangazi Köprüsü'nü 30 Haziran'da hizmete açtıklarını, bunun toplamda 9 milyar dolarlık bir proje olduğuna işaret eden Erdoğan, 26 Ağustos'ta ise 3 milyar dolarlık proje olan İstanbul Boğazı'ndaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü hizmete sunduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dünyanın en önemli su yollarından biri olan İstanbul Boğazı'nın altında inşa ettiğimiz raylı toplu taşıma sistemi Marmaray'ı 29 Ekim 2013 yılında tamamlamıştık. O günden bugüne 166 milyon insan Marmaray'ı kullanmış bulunuyor. Önümüzdeki ay da yine Boğaz'ın altından ama bu defa çift katlı, tekerlekli, lastikli sistem dediğimiz araçlar için inşa ettiğimiz Avrasya Tüneli'ni 20 Aralık'ta açıyoruz. Yine bir kısa süre sonra açılışını yapacağımız önemli proje de Kars-Tiflis Demiryoludur. Bu hattın açılmasıyla tarihi İpek Yolu canlandırılacak, Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacaktır. Sadece mevcut projeleri tamamlamakla kalmıyoruz, yenilerin de adımlarını atıyoruz. Dedik ya durmak yok yola devam."

Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yeni projelerinden biri olduğunu ve dünyada bir numara olacağını dile getiren Erdoğan, yaklaşık 5,5 milyar dolar maliyeti olan bu köprünün temelini 18 Mart, yani Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümünde atmayı planladıklarını söyledi.

Dev projelerin devam ettiğini, ön hazırlıkları devam eden Kanal İstanbul bittiğinde eşine az rastlanır bir eser olacağını, inşası hızla süren yeni havalimanının ise Türkiye'nin değil, dünyanın en büyüğü olacağını kaydeden Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

"İnşaat bedeli 12 milyar dolar bu projeden devlet olarak 25 yılda 25 milyar dolar civarında bir gelir elde edeceğiz. Havalimanının 90 milyon yolcu kapasitesi ilk etap için geçerli. Bunu da 2018'in inşallah ilk çeyreğinde açıyoruz. Tamamı bittiğinde toplam kapasite 150 milyon yolcu olacak. Bu da inşallah en geç 2023'te bitecek. Toplamda 41 bin yatak kapasitesi ve 10 milyar dolarlık yatırım bedeliyle şehir hastaneleri projelerimiz önemli bir başka yatırım silsilesidir. Bu zincir yoğun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki aydan itibaren açılışlarına başlayacağımız bu hastanelerin tamamını 2019 yılına kadar hizmete alıyoruz. Çünkü sağlıkta Türkiye bir devrim yaşıyor, bir reform sürecini yaşıyor ve bunu da bu şekilde halledeceğiz."

(Sürecek)

Yorumlar