MÜSİAD Başkanı Olpak Viyana'da

-MÜSİAD Başkanı Olpak: -"Bugüne kadar hangi zorluklarla mücadele ederek, vize alarak buralara gelip iş yapmışsak, bundan sonra da o mücadelemizi sürdürürüz ama terörle mücadeleden taviz vermeyiz"

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD Başkanı Olpak Viyana'da

VİYANA (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Avrupa Birliğinin (AB) vize serbestisini terörle mücadele kriterine bağlamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bugüne kadar hangi zorluklarla mücadele ederek, vize alarak buralara gelip iş yapmışsak, bundan sonra da o mücadelemizi sürdürürüz ama terörle mücadeleden taviz vermeyiz" dedi.

Olpak, MÜSİAD Avusturya tarafından düzenlenen "Avusturya-Türkiye İş Forumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın Avrupa şubelerini her üç ayda bir, bir ülkenin ev sahipliğinde bir araya getirdiklerini söyledi.

Olpak, hem Türkiye hem de Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen üyeler ve firmalarla karşılıklı işleri geliştirmek istediklerini söyledi.


-"Terörle mücadeleden taviz vermeyiz"


Türkiye-AB arasında varılan anlaşma kapsamında vize serbestisine değinen Olpak, anlaşmanın önemli bir gelişme olduğunu ve ilk günden "Avrupa'nın bundan sonra samimiyetini test etme zamanıdır" diye açıklama yaptıklarını hatırlattı.

Olpak, "Tam da o açıklamanın sonuçlarını yaşadığımız bir süreç içerisindeyiz. Aslında biliyorsunuz bu yılın ekim ayı itibarıyla vize serbestisini zaten herhangi bir şart olmadan yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Bunu hazirana çekebilmek için ilave bir takım kriterler konulmaya başlandı. Bunlardan en önemlisi AB'nin fazlaca direttiği bizim terörle mücadelede yapacağımız değişiklik. Anadolu'da bir laf vardır; 'İnsanın neresi ağrıyorsa canı oradadır'. Şu anda bizim terörden yana ağrımız var. Dolayısıyla canımız oradadır.

Böyle bir süreçte Avrupa Birliğinin vize serbestisini böyle bir kritere bağlaması en azından vizenin kalkmasını en çok isteyen iş adamı grubu olmamıza rağmen biz kabul edemeyiz. İş böyle bir duruma karşı karşıya kalacaksa bugüne kadar hangi zorluklarla mücadele ederek vize alarak buralara gelip iş yapmışsak, bundan sonra da o mücadelemizi sürdürürüz ama terörle mücadeleden taviz vermeyiz." dedi.

Geçtiğimiz aylarda AB ile Türkiye'nin yüksek düzeyli bir toplantı gerçekleştirdiğini hatırlatan Olpak, toplantıda AB'nin Türkiye'ye üyelik sözü verdiğini ancak sürekli yeni şartlar öne sürdüğünü aktardı.


-"Çeyiz pazarlığı yapılıyorsa burada yanlış giden bir şey vardır"


Olpak, "Ben 55 yaşındayım. Bizim AB maceramız da 55 yıllık. Yani buna evlilik öncesi nişanlılık dönemi diyecek olursanız, eğer bir nişanlılık 55 yıldır sürüyorsa ve halen evlilikle ilgili çeyiz pazarlığı yapılıyorsa burada yanlış giden bir şey vardır. Sadece samimiyetsizlik yeterli değildir. Ben süreci böyle görüyorum. Özellikle Avrupa Birliğinin bu noktada değerlendirmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, AB istedi diye değil, vatandaşları hak ettiği için bir şeyler yaptığını kaydeden Olpak, "O seviyeye geldikten sonra Avrupa Birliğine üye olup olmamak siyasi bir karar. Bir referandum yapılacaktır. Herkes o zaman karar verecektir." dedi.


-"Zorluklarla devam edebiliriz"


Olpak, Almanya ve Fransa'nın vize serbestisini bazı şartlara bağlamaya yönelik önerisini şöyle değerlendirdi:

"Bu önerileri samimiyetten uzak görüyorum. İfade ettim; biz 50 küsur yıldır mevcut zorluklar içerisinde ülkemizi nasıl büyütebildiysek bundan sonra o zorluklarla devam edebiliriz. O kadar şartlı şurtlu anlaşmaların, ben en azından iş adamları olarak baktığımda, doğru olmadığını düşünüyorum. Sonuçta hükümet değerlendirip karar verecektir."

Türkiye ile Avusturya arasındaki 3 milyar avroluk karşılıklı ticaretin yeterli olmadığını vurgulayan Olpak, bu ticaretin hükümetlerin, iş adamlarının yollarını açmasıyla yaklaşık 8-10 milyar avrolara çıkarılabileceğini söyledi.

MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can ise iki ülke arasında ticaret hacminin her geçen gün arttığını belirterek, ticaret hacminin 100 milyar avrolara yükselmesini arzu ettiğini kaydetti. Can, "10 sene önce Türkiye-Avusturya arasındaki ticaret hacmi 700 milyon avro idi. Bugünkü rakamlar 3 milyar dolar. Bizim arzumuz 5 sene içerisinde bunu 100 milyar avro çıkarmak. Bunun için buradayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye, Avusturya ve Avrupa’dan 100'ün üzerinde iş adamının katıldığı toplantıya Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ali Kağan Orbay, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay ve iş adamları katıldı.

Yorumlar