"Muhasebe alacağı tarihe karışacak"

- İSMMMO Başkan Adayı Çalışkan: - "Yeni oda yönetimi ile muhasebecilerin alacağı kalmayacak. Meslektaşımıza borcu olan mükellefin, borcunu ödemeden başka bir meslektaşa geçmesini önleyecek çalışmaları yaparak haksız rekabete ve yüzde 40'lara varan tahsilat sorununa neşter vuracağız" - "Sadece aidat toplayan meslek odacılığını sonlandıracağız. Mesleğimize saygınlık kazandıracak, meslekteşlarımızın hakkını her alanda koruyacağız" - "Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edeceğiz. Ülke ekonomisine yön verecek çalışmalar başlatacağız"

Google Haberlere Abone ol
"Muhasebe alacağı tarihe karışacak"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkan Adayı Adem Çalışkan, yeni İSMMMO yönetimi ile muhasebecilerin alacağının kalmayacağını belirterek, "Ayrıca meslektaşlarımız arasındaki haksız rekabeti tamamen sonlandıracağız" dedi.

Yaklaşık 40 bin üyesi bulunan İSMMMO'nun seçimli genel kurulu 28-29 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.

Meslekte Birlik Grubu'nun 8 maddelik taahhütle başkan adayı olarak gösterdiği Adem Çalışkan, seçim öncesi düzenlediği basın toplantısında, odanın 26 yıldır aynı anlayışla yönetildiğini, bu nedenle artık değişimin zorunlu olduğunu söyledi.

Çalışkan, ülke ekonomisinde kamu ve özel sektör arasındaki kilit olan mali müşavirler ve serbest muhasebecilerin Türkiye'nin büyümesine daha çok katkıda bulunması için aday gösterildiğini vurguladı.

Türkiye dünya liderliğine giden yolda hızla ilerlerken, ülke ekonomisinin daha hızlı büyümesi için meslek odalarının da aynı vizyonu taşımasının zorunlu olduğunu ifade eden Çalışkan, "Sadece İstanbul'daki meslektaşlarımızın sayısı Anadolu'da bir il nüfusu kadar olmasına rağmen, sadece aidat toplayan meslek odacılığını sonlandırmak istiyoruz. Kayıt dışılıkla mücadele ülkemiz için olduğu gibi meslek mensuplarımız açısından da en büyük sorumluluk olarak gündemimizdedir" diye konuştu.


- "Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edeceğiz"


Çalışkan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamındaki gerçekçi her adımı kurumlar arası işbirliği ile destekleyeceklerinin altını çizerek, Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmede İSMMMO'nun en kilit meslek odası olduğunu ancak devlet ile bir işbirliğine gitmediklerini söyledi.

Ülke ekonomisine katkıda bulunan serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin ekonomik kalkınmadan hak ettikleri payı almasını sağlayacaklarını ve mesleğe itibar kazandıracaklarını dile getiren Çalışkan, 8 maddelik vaatlerini şu şekilde sıraladı:

"Mesleğimize saygınlık kazandıracağız. Haksız rekabet ve tahsilat sorununu çözeceğiz. Meslektaşlara yönelik sosyal projeler geliştireceğiz. İki yakada birer sosyal tesis kuracağız. Proaktif ve inovatif meslek içi eğitim dönemi başlatacağız. Meslektaşlarımızın haklarını her alanda koruyacağız. Kayıt dışı ile mücadele başta olmak üzere ülke ekonomisine yön verecek çalışmalar yapacağız. Meslek yasamızı dünya standartlarına taşımak için çalışacağız. Büyük hedefimiz ise İSMMMO Üniversitesi."


- "Borcu olan mükellef muhasebeci değiştiremeyecek"

Çalışkan, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Birliği (TÜRMOB) öncülüğünde Gelir İdaresi Başkanlığı, odalar ve bankalar arasında yapılacak protokollerle tahsilat sorununu çözeceklerini belirtti.

Başkan adayı Çalışkan, "Seçimin ardından ilk olarak bir meslektaşımıza borcu olan mükellefin, borcunu ödemeden başka bir meslektaşa geçmesini önleyecek çalışmaları yaparak haksız rekabete ve yüzde 40'lara varan tahsilat sorununa neşter vuracağız" dedi.


- "Mesleki sorunlar 26 yıldır birikiyor"


Mesleki sorunların mevcut oda yönetiminin popülist ve günü kurtarma anlayışı sebebiyle 26 yıldır biriktiğini savunan Çalışkan, yeni İSMMMO ile büyüyen Türkiye'nin en önemli destekçisinin serbest muhasebeci ve mali müşavirler olacağını söyledi.

Çalışkan, göreve geldiklerinde bütüncül bakış açısıyla meslek yasasına ve meslekteki dönüşüme odaklanacaklarını ifade ederek, öncelikle mesleğin en çok ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeler için çalışacaklarını, yeni iş ve faaliyet alanları oluşturacaklarını, böylece mesleki dönüşümün ilk adımını atacaklarını bildirdi.

Taban ücret uygulaması konusunda adaletli düzenlemeler yapılması için çalışacakları bilgisini veren Çalışkan, ücret tarifesini şekilden ibaret olmaktan çıkartıp, gerçekçi ve uygulanabilir kılmak için irade ortaya koyacaklarını vurguladı.


- Mesleğe saygınlığı "yeni İSMMMO" sağlayacak


Çalışkan, serbest muhasebeci ve mali müşavirliğin Türkiye'de mesleklerin itibar sıralamasında 34'üncü sırada olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mesleklerin itibarını ve geleceğini inşa edecek meslek odaları dönüşüyor ve kabuk değiştiriyor. Çok hızlı değişen dünyaya ayak uyduramayacak kadar eski yönetim anlayışları bir bir sona erecek. 26 yıl önce yazılmış meslek mevzuatı değişmeli. Biz ona 'mefta yasası' diyoruz. Son 26 yıldır aynı ekibin yönettiği odamız yeni yönetimle birlikte sadece aidat toplayan ve ruhsat ücreti tahsil eden odanın yerine, meslek standartlarını yükseltecek çalışmalar yapan ve geleceğin meslektaşlarına yatırımlarla mesleğe hak ettiği itibarı kazandıracak çalışmaları yapacak."

Toplantıya katılan Meslekte Birlik Grubu Başkanı Salih Ünal da seçimde kazanmaları halinde yapacakları değişimleri anlatarak, 26 yıldır görevde olan mevcut oda yönetiminin artık değişmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar