Muğlalı iş adamlarına Romanya için vize kolaylığı sağlanacak

MUĞLA (AA) - Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Stefan, Muğla'daki iş adamlarının Romanya vizesi konusunda doğrudan başvuru yapabileceklerini, her türlü...

Google Haberlere Abone ol
Muğlalı iş adamlarına Romanya için vize kolaylığı sağlanacak

MUĞLA (AA) - Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Stefan, Muğla'daki iş adamlarının Romanya vizesi konusunda doğrudan başvuru yapabileceklerini, her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş’u ziyaretinde konuşan Stefan, Muğla'nın özellikle turizm alanında dünyaca bilinen bir yer olduğunu ifade etti.

Kentteki doğal güzellikler sayesinde ülkelerinden de geçen yıl yaklakı 15 bin kişinin Muğla'ya geldiğini vurgulayan Stefan, "Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok düzgün ve ticari anlamda oldukça aktif. Ege bölgesinden yurtdışına yatırım için giden çok iş adamı var. Bu alanda üzerimize düşen çalışmalar varsa seve seve yapmaya hazırız” dedi.

-AB’de yanlış bir algı var

Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yaş sebze meyve konusunda yanlış bir algı olduğunu vurgulayan Başkonsolos Stefan, “Türkiye’deki ürünlerde kimyasal maddeler olduğu algısı var. Bende böyle olduğunu düşünüyordum ancak yakından görünce ve yaşayınca bunun söylendiği gibi olmadığını anladım. Süpermarketler konusunda haklısınız. Biz bu konuda elimizden geleni yapmak isteriz. Yetkilileri buraya davet ederek üreticileriniz ile doğrudan bir araya getirebiliriz” diye ifade etti.

- İş adamlarına Romanya vizesi

Ege Bölgesi’ndeki işadamlarının yatırım amaçlı Romanya’ya gittiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını kaydeden Stefen, “İşadamlarınız Romanya Vizesi konusunda doğrudan bize başvuru yapabilirler. Ticaret ve Sanayi Odamız aracılığıyla geldiklerini bizlere bildirirlerse sürecin hızlanması ve sorun yaşanmaması konusunda her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız” diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Karakuş ise iki ülke arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin daha iyi olması yönünde her zaman çalışma yapılabileceğini vurguladı.

Romanya’nın Avrupa Birliğine girmesinin ardından üreticilerin ürünlerini Romanya üzerinden AB’ye iletme fırsatını değerlendirebileceğini dile getirdi. Romanya’nın en çok ürün aldığı ülkeler arasında Türkiye’nin 5’inci sırada olduğunu kaydeden Karakuş, şöyle konuştu:

“Muğla’da Turizm, Tarım ve Madencilik sektörleri ağırlıkta. Kentte turizmin her çeşidi mevcut. Tarım alanında Muğla, yaş sebze meyve üretimi konusunda oldukça iyi bir noktada. Kültür balıkçılığında birinci sıradayız. 300 milyon dolar ihracatımız var. Çam balında da yine birinci sırada yer alıyoruz. Madencilik sektöründe en çok sesini duyuran alanımız mermer. 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Romanya da var. Türkiye olarak Romanya’ya çok çeşitli ürünler satıyoruz ancak Muğla’nın buradaki payı az. Bunu arttırmak adına, örneğin süpermarketler ile yaş sebze meyve konusunda doğrudan işbirliği yapabiliriz.”

Yorumlar