MSF, Halep'te bombalamaların acilen durdurulmasını istedi

- Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Halep'teki bombalamaların acile durdurulmasını talep etti - 21-26 Eylül'de 96'sı çocuk 278 kişinin bombalamalar sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi

Google Haberlere Abone ol
MSF, Halep'te bombalamaların acilen durdurulmasını istedi

BERLİN (AA) - Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Suriye rejimi ve müttefiklerinden, Halep'i bombalamalarını acilen durdurmalarını istedi.

MSF'in Almanca internet sitesinden, Halep'te sivillerin ve sağlık kuruluşlarının hedef alındığı bombalamalara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, sağlık kurumlarından alınan bilgiye göre Halep'in doğusunda 21-26 Eylül'de meydana gelen bombalamalar sonucu 221'i çocuk 822 yaralı ile 96'sı çocuk 278 kişinin de ölü olarak hastanelere getirildiği ifade edildi.

Geçen çarşamba günü MSF doktorlarının desteğiyle faaliyetlerini sürdüren iki hastanenin daha bombalandığı belirtilen açıklamada, BM Güvenlik Konseyinde hastanelerin korunması kararının görüşülmesinden kısa bir süre önce bunun gerçekleştiği vurgulandı.

Halep'in doğusundaki hastanelerde yardım faaliyetlerinde bulunan doktor Xisco Villalonga da yaptığı açıklamada, kuşatılmış bölgelerin siviller vurularak kan gölüne döndüğünü ifade etti.

Villalonga açıklamasında, ''Bombalar adeta yağmur gibi uçaklardan insanların üzerine yağıyordu. Tüm Halep'in doğusu büyük bir ölüm bölgesi haline geldi. Suriye rejimi despotça bombalamayı durdurmalı. Bombalamanın durması için Rusya siyasi ve askeri müttefiki olarak Suriye rejimine baskı uygulamalı'' ifadelerini kullandı.

Xisco Villalonga, çok fazla yaralı nedeniyle hastanelerde tıbbi malzemelerin azalmaya başladığına işaret ederek, artık malzeme temini de yapamadıklarını ve güçsüz kaldıklarını dile getirdi.

Rusya ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tıbbi yardım kararına saygı duyması gerektiğine dikkati çeken Villalonga, Halep'te şu anda her türlü insanlığın gözardı edildiğini ve bunun sona ermesini istedi.

Xisco Villalonga, barbarca bombalamaların sona ermesi talebini yineleyerek, ''Ağır hastalar ve yaralılar, acilen tıbbi yardım alabilecekleri başka bölgelere taşınmalı. Bunun olmaması durumunda dünyanın Halep'te insanları yarı yolda bıraktığı ve insanların şiddetli ve ızdıraplı ölüme terk edildikleri tescillenmiş olacak'' diye konuştu.

Bölgede görev yapan Doktor Ebu Vasem de yoğun bakımların yaralılarla dolu olduğunu ve yaralıların yatak bulabilmesi için birisinin ölmesini beklemek zorunda kaldığına dikkati çekerek, ''Üç ameliyathanemiz mevcut ve sadece dün 20 büyük ameliyat yapmak zorunda kaldık. Hastane personeli günde 20 saat çalışıyor. İnsanları ölüme terk edip gidemiyorlar'' diyerek yaşanan trajediye dikkati çekti.

Yorumlar