Mostar Köprüsü'nde 450. geleneksel atlama yarışları

- Lorens Listo, geleneksel atlama yarışlarını 10. kez kazandı

Google Haberlere Abone ol
Mostar Köprüsü'nde 450. geleneksel atlama yarışları

MOSTAR (AA) - Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinin sembolü tarihi Mostar Köprüsü'nde 450. geleneksel atlama yarışları yapıldı.

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından inşa edilen tarihi köprüde düzenlenen yarışlara katılan 52 sporcu, 28 metre yükseklikten kendilerini Neretva Nehri'nin soğuk sularına bıraktı.

Geleneksel atlayışların "baş üstü" kategorisinde Lorens Listo, 10. kez birinci oldu. Aynı kategoride Dino Bajric ikinciliği, Vedad Basic üçüncülüğü elde etti.

Mostar'da bu yıl 450'ncisi düzenlenen geleneksel Mostar Köprüsü atlayışlarında, son 12 yılda 9 şampiyonluğu bulunan Mostarlı Listo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 10'uncu şampiyonluğunu kazanmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Yarışlar her yıl daha da zorlaşıyor. Bajric ile aynı puanı aldık lakin juri benim atlayışımın daha iyi olduğuna karar verdi." dedi.

Yarışların ikinci kategorisi olan "Dik atlayış"ta ise Edi Fink birinci oldu. Bu kategoride ikinci Igor Kazic olurken, Mugdim Obad ise üçüncü sırada yer aldı.


- Tarihi köprüden atlama geleneği


Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü'nde, yapıldığı yıldan itibaren aralıksız düzenlenen atlayışlara farklı ülkelerden her yıl onlarca sporcu katılıyor.

Köprünün en üst kısmından suya atlanmasını öngören organizasyona Bosna Hersek, Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ ve diğer ülkelerden sporcular katıldı.

Mostar şehrinin adeta "ruhu" olarak bilinen tarihi köprü, 9 Mayıs 1993'te, Bosna-Hersek'teki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı oldu. Yüzyıllar boyunca Bosna Hersek'te hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan Mostar Köprüsü, Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak 9 Kasım'da Neretva Nehri'nin sularına gömüldü. Mostarlılar, köprünün yıkılmasına ve savaş şartlarına rağmen, geleneksel köprüden atlama şölenini sürdürmüştü. Mostar Köprüsü, Türkiye'nin girişimleriyle aslına uygun olarak 2004 yılında yeniden inşa edilmişti. Mostar Köprüsü'ndeki atlama yarışlarına Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde de yer veriyor.

Yorumlar