Moskova Merkez Camisi Türk sanatkarlara ödül getirdi

- Rusya'nın başkenti Moskova'da inşa ettirilen Moskova Merkez Camisi'nin iç dekorasyonunu klasik Osmanlı sanatı üslubuyla süsleyen nakkaş Semih İrteş ve hattat Hüseyin Kutlu, Rusya Avrupa Müslümanları Müftülüğü tarafından nişanla ödüllendirildi - Nakkaş İrteş: - "Dünya Müslümanları tarafından gezilen caminin iç ve dış tezyinatı beğeni ile izlenmektedir. Bu, beni ve sanatkarlarımızı son derece mutlu etmektedir" - "Bu zamana kadar çok yerde eserler yaptım ama Moskova Merkez Camisi benim için çok özel bir çalışmadır. Özel kişilere sunulan nişanın verilmesinden dolayı çok mutlu oldum. Böyle bir ödül, sanatkar için çok önemlidir"

Google Haberlere Abone ol
Moskova Merkez Camisi Türk sanatkarlara ödül getirdi

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Rusya'nın başkenti Moskova'da inşa ettirilen Moskova Merkez Camisi'nin, iç dekorasyonunu klasik Osmanlı sanatı üslubuyla süsleyen nakkaş Semih İrteş ve hattat Hüseyin Kutlu, Rusya Avrupa Müslümanları Müftülüğü tarafından nişanla ödüllendirildi.

Moskova'nın merkezinde Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen, iç dekorasyonu Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca yaptırılan Moskova Merkez Camisi, 23 Eylül 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla açıldı.

Caminin iç süslemeleri ve yazıları, nakkaş Semih İrteş ve hattat Hüseyin Kutlu tarafından 16. ve 17. yüzyıl klasik Osmanlı sanatlarının üslubuyla tatbik edildi. Rusya Avrupa Müslümanları Müftülüğü, camiyi gezenlerin de beğeniyle baktığı tezyinatlar için İrteş ve Kutlu'ya nişan ve sertifika verdi.

Nakkaş Semih İrteş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moskova Merkez Camisi projesinin 7 yıl önce başladığını ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu çerçevede kendilerini görevlendirdiğini söyledi.

Caminin Moskova'daki Müslümanlar için çok önemli bir dini merkez olduğunu anlatan İrteş, ''Caminin mimari işleri bittikten sonra iç tezyinatıyla ilgili faaliyetlere başladık. Hattat Hüseyin Kutlu ile Moskova'ya giderek, incelemede bulunduk. Proje ve üretim aşaması yaklaşık iki yıl süren cami tezyinatında yüzden fazla Türk sanatkar çalıştı.'' dedi.

İrteş, caminin iç tezyinatının yapımını Türkiye Cumhuriyeti'nin üstlendiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

''Tezyinatın üç boyutlu projelerini hazırladık ve daha sonra da tatbikatlara başladık. Camide yapılan tezyini çalışmalar naht tekniğinde yazılar, sıva üstü kalemişleri, alçı mukarnaslar, çiniler, revzenler, vitraylar, mermer mihrap minber kürsü, avizeler, halı, ve kündekari kapılardır. Bu çalışmaların tamamı İslam ve Osmanlı klasik tezyinatının doğrultusunda hazırlanmış yeni yorumlardır. Caminin kubbesinde hüsn-ü hatlarla yapılan çarkıfelek biçimindeki tasarımlar, varlık aleminde her şeyin döndüğünü simgeleyen bir biçimdedir. Diğer alanlarda yazılan ayetler özellikle cami mimarisi için seçilen ve cemaate mesaj veren yazılardır. Bu medeniyetimizin en önemli hususiyetidir."

- "Ödül, sanatkarlar için çok önemlidir"

Caminin yapısıyla ilgili 2 hafta önce ödül aldıklarını belirten İrteş, şunları kaydetti:

''Bu zamana kadar çok yerde eserler yaptım ama Moskova Merkez Camisi benim için çok özel bir çalışmadır. Bu çalışmadan dolayı Rusya Avrupa Müslümanları Müftülüğü tarafından bana ve Hüseyin Kutlu'ya birer sertifika ve özel bir nişan takdim edildi. Özel kişilere sunulan nişanın verilmesinden dolayı çok mutlu oldum ve bu zarif davranışları için kendilerine teşekkür ederim. Böyle bir ödül, sanatkar için çok önemlidir. Ayrıca bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen ekibimize ve diğer firmalara da çok teşekkür ederim. Dünya Müslümanları tarafından gezilen caminin iç ve dış tezyinatı çok beğeni ile izlenmektedir. Bu, beni ve sanatkarlarımızı son derece mutlu etmektedir.''

Yorumlar