Moskova Büyükelçisi Diröz'den AA'ya ziyaret

- Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Diriöz, AA'nın Moskova bürosunu ziyaret ederek Türkiye-Rusya ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu - Diriöz: - "Ortaya çıkan üst düzey irade normalleşme sürecine ivme katıyor. Bizim görevimiz de bu ivmeyi devam ettirmek. Türkiye olarak, Rusya ile ilişkilerimizi karşılıklı yarar esası üzerinde geliştirme arzusunda ve kararlılığındayız" - "Önümüzdeki bir iki ay içinde Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi açmayı planlıyoruz. Toplumlar arası ilişkiler bakımından bu önemli bir dönüm noktası olacaktır" - "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır denildiği gibi biz de 'sathı iyileştirme' diyelim. İlişkilerimizi her satıhta, her yerde iyileştirmek istiyoruz. Ekonomik ilişkilerin eski noktayı yakalaması ve geçmesi önem taşıyor"

Google Haberlere Abone ol
Moskova Büyükelçisi Diröz'den AA'ya ziyaret

MOSKOVA (AA) - Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, "Türkiye olarak, Rusya ile ilişkilerimizi karşılıklı yarar esası üzerinde geliştirme arzusunda ve kararlılığındayız" dedi.

Türkiye'nin geçen hafta göreve başlayan yeni Moskova Büyükelçisi Diriöz, Anadolu Ajansı (AA) Moskova bürosunu ziyaret etti. Diriöz, ziyareti sırasında Türkiye-Rusya ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Diriöz, Türkiye-Rusya ilişkilerinde arzu edilmeyen gelişmeler yaşandığını ancak iki ülke liderleri düzeyinde varılan mutabakat neticesinde bu dönemin geride kaldığını belirterek "Bu dönemi geride bırakmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Bu bakımdan bize büyük görev düşüyor. Türkiye-Rusya ilişkilerini eski seviyesine kavuşturmak ve daha ileriye taşımak arzusuyla Rus makamlarıyla iş birliği halinde her türlü çabayı göstermek niyetindeyim" ifadelerini kullandı.

Son dönemde iki ülke arasındaki üst düzey görüşme ve temasların normalleşme sürecine ivme kazandırdığına vurgu yapan Diriöz, "Ortaya çıkan üst düzey irade normalleşme sürecine ivme katıyor. Bizim görevimiz de bu ivmeyi devam ettirmek. Türkiye olarak, Rusya ile ilişkilerimizi karşılıklı yarar esası üzerinde geliştirme arzusunda ve kararlılığındayız" diye konuştu.

Moskova Büyükelçisi Diriöz, iki ülke ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır denildiği gibi biz de 'sathı iyileştirme' diyelim. İlişkilerimizi her satıhta, her yerde iyileştirmek istiyoruz. Ekonomik ilişkilerin eski noktayı yakalaması ve geçmesi önem taşıyor. Bu da sefaret olarak bizim önceliğimiz olacak" dedi.

Diriöz, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı tek taraflı kısıtlamaların kaldırılmasının iki ülke ilişkilerinin gelişmesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

- Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi açılacak

Büyükelçi Diriöz, Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi açılmasının, Türk-Rus toplumsal ilişkileri bakımından dönüm noktası olacağını söyledi.

Türk-Rus ilişkilerinin tek bir alanla sınırlı kalamayacağını ifade eden Diriöz, "İlişkilerin geniş bir tabana yayılması lazım. Bu çerçevede toplumlar arasındaki etkileşimi güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bu bağlamda önümüzdeki bir iki ay içinde Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi açmayı planlıyoruz. Toplumlar arası ilişkiler bakımından bu önemli bir dönüm noktası olacaktır" diye konuştu.

Halklar arasındaki ilişkilerin önemini vurgulayan Diriöz, toplumsal ve beşeri ilişkilerin düzenli bir platforma kavuşturulabilmesi amacıyla 2010 yılında kurulan Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun daha etkin bir şekilde çalışmasını temenni ettiğini belirtti.

Diriöz, turizm konusunda 2017 yılına umutla baktıklarını sözlerine ekledi.


Yorumlar