Mölln faciasının 24. yılı

- Neonaziler tarafından Mölln kentinde bundan tam 24 yıl önce kundaklanan evde hayatını kaybeden kadın ile iki torunu için mevlit okutularak olayın yaşandığı yerde anma töreni yapıldı - Yangında annesi, kızı ve yeğenini kaybeden Arslan: - "Biz buraya yakılmaya değil, Almanya'yı birlikte inşa etmeye geldik. Burası bizim ülkemiz, biz buranın halkıyız"

Google Haberlere Abone ol
Mölln faciasının 24. yılı

HAMBURG (AA) - Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde Neonaziler tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz, facianın 24. yılında törenle anıldı.

Mölln Fatih Sultan Camisi'nde okunan mevlitin ardından, kundaklanan ve üç kişiye mezar olan Mühlenstr. 9 adresindeki evin önüne çelenk bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu.

Yangında annesi, kızı ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan, evin önündeki törende, 24 yıldır hiçbir şey değişmediğini ancak tüm acılarına rağmen birlik ve beraberlik mesajı vermeye devam edeceğini söyledi.

Almanya'da yabancılara yönelik nefrete karşı daha fazla birlik sergilenmesi gerektiğini belirten Arslan, "Biz buraya yakılmaya değil, Almanya'yı birlikte inşa etmeye geldik. Burası bizim ülkemiz, biz buranın halkıyız. Almanya'da artık içindeki kararmış taşları temizleyip burada yaşayan farklı kökenlerden insanlara kalplerini açsınlar. Biz bunları yapamadığımız sürece ırkçılar ve aşırı sağcılar çoğalmaya devam edecektir. Almanya'nın en büyük hatası, bu tehlikeyi görmezden gelmesidir." diye konuştu.

Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels ise bu tür aşırı sağcı suçların unutulmaması ve ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Almanya'da istatistiklerin aşırı sağcı eylem ve suçların giderek arttığını ortaya koyduğunu dile getiren Wiegels, toplumda şiddet eğiliminin arttığını ve aşırı sağcı partilerin güçlendiğini ifade etti.

Aşırı sağa karşı karşı ortak mücadelenin önemine dikkati çeken Wiegels, artan aşırı sağcılığa en güzel yanıtın kültürler ve dinler arası diyalogların güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

- "Saldırılar bizi endişelendiriyor"

Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak da bu elim olayın unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini kaydetti.

Ak, saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerinin sokak veya meydanlara verilerek yaşatılması talebinin belediye tarafından dikkate alınmasını istedi.

Almanya'da ırkçı ve yabancı düşmanı motifli saldırılarda artış olduğunu anlatan Ak, "Can kaybı olmasa da ırkçılığın ve bu motifli saldırıların artması, NSU cinayetleri davalarının uzaması, camilere, mülteci yurtlarına, derneklere yönelik saldırılar bizleri endişelendiriyor. Almanya'daki Türk toplumunun talebi, faillerin bulunup caydırıcı cezalara çarptırılmalarıdır." dedi.

Mölln'de, 23 Kasım 1992'de yaşanan kundaklamada Bahide Arslan ile torunları Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz hayatını kaybetmiş, yangında 9 kişi yaralanmıştı. Olayların ardından yargılanan iki Neonazi'den biri yaşı küçük olduğu için 7,5 yıl, diğeri 15 yıl hapis cezalarının ardından serbest kalmıştı.

Yorumlar