Mogherini-Es-Safadi görüşmesi

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: - "Ürdün ve AB, Trump'ın kararının çok hassas dengelerin bulunduğu bir ortamda endişe verici yansımaları olacağı konusunda hemfikir" - Ürdün Dışişleri Bakanı es-Safadi: - "ABD'nin bu kararını reddediyoruz. Doğu Kudüs, Filistin devletinin başkentidir, bu bilinen bir gerçektir" - "İsrail-Filistin sorununun iki devletli çerçevede çözülmemesi durumunda, bölge bir öfke cehennemine dönüşür ve oluşan kısırdöngü hepimizi içine alır"

Google Haberlere Abone ol
Mogherini-Es-Safadi görüşmesi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Ürdün ve AB, Trump'ın kararının çok hassas dengelerin bulunduğu bir ortamda, endişe verici yansımaları olacağı konusunda hemfikir." dedi.

Mogherini, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi ile ikili görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Federica Mogherini, AB ve Ürdün'ün temel amacının, Kudüs'ün Filistin ve İsrail devletlerinin başkenti olacak şekilde, 1967 sınırları çerçevesinde iki devletli çözümün sağlanması olduğunu vurguladı.

Es-Safadi ile ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs kararını açıklamasından önce ve sonra yakın irtibat içinde olduklarını dile getiren Mogherini, "Ürdün ve AB, Trump'ın kararının çok hassas dengelerin bulunduğu bir ortamda, endişe verici yansımaları olacağı konusunda hemfikir." diye konuştu.

Bölgede halihazırda birçok krizin bulunduğuna işaret eden Mogherini, Suriye'de savaşın hala sürdüğüne, Körfez bölgesinde gerginliklerin yaşandığına ve Ortadoğu'da terör saldırıları düzenlendiğine dikkati çekti.

Mogherini, böyle bir ortamda bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak gelişmelerden kaçınılmasının önemine işaret ederek tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Kudüs'te kutsal mekanlar çevresinde gerilimin artmasının da endişe verici gelişmelerden biri olacağını, kutsal mekanlara ilişkin statükonun korunması gerektiğini belirten Mogherini, "Kudüs'te olanlar sadece tüm bölgeyi değil tüm dünyayı ilgilendiriyor." diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazartesi günü Brüksel'i ziyaret edeceğini de hatırlatan Mogherini, görüşmenin ana gündem maddesinin Kudüs'teki gelişmeler olacağını, burada Netenyahu'ya iki devletli çözümün sadece Filistin halkı için değil İsrail halkının güvenliğinin temin edilmesi için de gerekli olduğunu aktaracağını söyledi.

- "ABD'nin kararını reddediyoruz"

Ürdün Dışışleri Bakanı es-Safadi de çok zor bir dönemden geçildiğini belirterek "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan eden kararı çok tehlikeli. Bu karar uluslararası meşruiyet ve Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal etmekle beraber gerginliği besleyerek Arap ve Müslüman dünyasında öfkeyi tetikliyor." açıklamasını yaptı.

Gerginliğin artmasını engellemek için "acilen harekete geçilmesi gerektiğini" kaydeden es-Safadi, Kudüs'ün statüsünün Müslümanlar, Hristiyanlar ve tüm dünya için hassas bir konu olduğunu dile getirdi.

Es-Safadi, "ABD'nin bu kararını reddediyoruz. Doğu Kudüs Filistin devletinin başkentidir, bu bilinen bir gerçektir." diye konuştu.

1967 sınırları çerçevesinde Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan es-Safadi, "İsrail-Filistin sorununun iki devletli çerçevede çözülmemesi durumunda bölge bir öfke cehennemine dönüşür ve oluşan kısırdöngü hepimizi içine alır." uyarısında bulundu.


Yorumlar