"Modern sulama yöntemleriyle su tasarrufu sağlandı"

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "2003 yılından itibaren klasik sulama sistemlerini terk ederek modern, borulu damlama ve yağmurlama metotlarını kullanmaya başladık. Bu sistemler ile sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre yüzde 25 ila 30 su tasarrufu sağlıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Modern sulama yöntemleriyle su tasarrufu sağlandı"

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2003 yılından itibaren modern sulama yöntemine geçildiğini belirterek, "Bu sistemler ile sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre yüzde 25 ila 30 su tasarrufu sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin "su zengini" ülke olduğu algısının yanlışlığına işaret ederek, ülkenin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu ve düşen yağışların mevsimlere göre farklılık gösterdiğini bildirdi.

Özellikle sulamanın yapıldığı yaz aylarında yağışların en aza indiğine dikkati çeken Eroğlu, "Bu yüzden yağışlı mevsimdeki suları, baraj ve göletler vasıtasıyla biriktirmek ve yaz aylarında sulamada kullanmak zorundayız. Bu suları kullanırken de en tasarruflu sulama sistemi ne ise onu kullanmalıyız. Biriktirdiğimiz sular sınırsız değil." değerlendirmesinde bulundu.

Sulama yatırımlarına büyük önem verdiklerini ve bu projelere aktarılan kaynağı sürekli artırdıklarını vurgulayan Eroğlu, "2003 yılından itibaren klasik sulama sistemlerini terk ederek modern borulu damlama ve yağmurlama metotlarını kullanmaya başladık. Bu sistemler ile sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre yüzde 25 ila 30 su tasarrufu sağlıyoruz." bilgisini aktardı.

- "62,3 milyon dekar alan sulamaya açıldı"

Bakan Eroğlu, 2003 yılından önce hayata geçirilen projelerin, sadece yüzde 6'sının borulu sistem olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Tamamlayarak hizmete aldığımız tesisler sayesinde 2015 yılı itibarıyla borulu sistem şebekelerin oranını yüzde 21'e yükselttik. Bugün itibarıyla ülkemizde 62,3 milyon dekar alan sulamaya açıldı. 2016 yılında hizmete alacağımız tesisler ile bu alanı 64,3 milyon dekara çıkaracağız. 2019 yılı hedefimizi ise 71,5 milyon dekar olarak belirledik. 2019 yılına kadar hizmete alınacak bu tesislerin tamamına yakını da en modern sulama metodu olan borulu yağmurlama ve damla sistemlerinden oluşuyor."

- "Çiftçilere kolaylık sağlanıyor"

Kapalı sistem sulamaları teşvik etmek ve en kısa sürede bu sistemlere geçişi sağlamak için de düzenlemeler yaptıklarını bildiren Eroğlu, "Bu sistemlere geçmek için çiftçilerimize gereken kolaylıkları sağlıyoruz. Yaptığımız düzenlemeler ile yenileme projesinin toplam maliyetinin yüzde 90'ını biz karşılıyoruz, sulama kuruluşlarını ve çiftçilerimizi destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, klasik sulama metotları yerine, devreye alınan modern, kapalı sistem yağmurlama ve sulama metotları ile verimin yüzde 60, 80, hatta 90'a ulaştığını belirterek, eğimi yüksek tarım arazilerinde yüzey sulama yöntemlerinin ciddi erozyon problemlerine yol açtığını, yüksek basınçlı sulamaların ise bu alanlarda erozyon probleminin önüne geçtiğini kaydetti.

Yorumlar