Mısır hapishanelerindeki insan hakları ihlalleri

- HRW: - "Mısır hapishanelerindeki ölümlerin, aşırı kalabalık, sıcak hava ve ihmal nedeniyle gelecek aylarda artması konusunda endişeliyiz" - "Hapishanelerde, sıcak hava, kalabalık ve aşırı yorgunluk nedeniyle 2014'te 75 tutuklu hayatını kaybetti, 2015'te bu sayı 87'ye yükseldi, bu yıl ise bir tutuklu yaşamını yitirdi"

Google Haberlere Abone ol
Mısır hapishanelerindeki insan hakları ihlalleri

KAHİRE (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır hapishanelerindeki kayıpların, aşırı kalabalık, sıcak hava ve ihmal nedeniyle gelecek aylarda artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Londra merkezli HRW'den yapılan yazılı açıklamada, Mısır'da yaz aylarındaki sıcaklığın, son birkaç yıldır daha önce olmadığı kadar arttığına işaret edilerek, "Mısır'da son yıllarda etkin şekilde hissedilen sıcak hava dalgası vatandaşların rutin hayatlarını etkiliyor. Söz konusu durumdan etkilenenler arasında hapishane ve gözaltı merkezlerinde yığılmış siyasi tutuklular da var." ifadelerine yer verildi.

Mısır hapishanelerindeki tutukluların maruz kaldığı sıkıntıları hafifletecek havalandırma araç gereçlerinin girişinin idare tarafından kabul edilmediği kaydedilen açıklamada, "Mısır hapishanelerindeki ölümlerin, aşırı kalabalık, sıcak hava ve ihmal nedeniyle gelecek aylarda artması konusunda endişeliyiz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, 3 Temmuz 2013'ten bu yana gözaltı merkezlerinde resmi ve gayri resmi verilere göre 60 binden fazla siyasi tutuklu olduğunu kaydeden raporlara işaret edilerek, Mısır makamlarının, söz konusu sayıyı karşılamak için yaklaşık 10 yeni cezaevinin inşasına başlandığı belirtildi.

Açıklamada, "Yaz aylarında sıcak hava, kalabalık ve aşırı yorgunluk nedeniyle 2014'te 75 tutuklunun hayatını kaybettiği, 2015'te bu sayının 87'ye yükseldiği, bu yıl ise bir tutuklunun yaşamını yitirdiği" ifade edildi.

Mısırlı aktivistler, pazar günü, ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının yol açtığı sıkıntılara maruz kalan "tutukluların kurtarılması" ismiyle sosyal paylaşım siteleri üzerinden beş dilde yürütülen insani kampanya başlatmıştı.

Mısır içişleri ve dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, tutukluların, gözaltı merkezlerinde tüm haklardan yararlandığı ifade edilmişti.

Yorumlar