Miami Belediye Meclisinden "Müslümanlarla dayanışma" kararı

- ABD'de Miami Belediye Meclisi, "Müslümanlara yönelik nefret söylemini ve suçlarını kınama ve Müslümanlarla dayanışma içinde olma" kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
Miami Belediye Meclisinden "Müslümanlarla dayanışma" kararı

WASHINGTON (AA) - ABD'de Florida eyaletine bağlı Miami şehrinin Belediye Meclisi, İslamofobi tartışmalarının devam ettiği ülkede önemli bir adım atarak, ilk kez "Müslümanlar ve diğer etnik ve dini unsurlarla dayanışma içinde olma" kararını kabul etti.

Miami Şehir Komisyonu tarafından hazırlanan ve Belediye Meclisinde perşembe günü kabul edilen "R-16-0472A" sayılı kararda, "Müslümanlara yönelik nefret söyleminin ve suçlarının kınanması ve Müslümanlarla dayanışma içinde olunması" unsurlarına yer verildi.

Etnik kökeni, dini veya ırkı nedeniyle hedef olan herkesle dayanışma içinde olunacağı vurgulanan kararda, Miami şehrinin sivil haklara ve insan haklarına bağlılığına atıfta bulunuldu.

Kararda 11 Eylül saldırılarından sonra olduğu gibi son dönemde de Müslümanların nefret suçlarının hedefi haline geldiği ifade edilerek, bunun düzeltilmesi gereken bir sorun olduğu belirtildi.

- Trump'ın İslamofobik söylemlerdeki etkisi

Özellikle Cumhuriyetçi başkan adayı, iş adamı Donald Trump'ın İslamofobik söylemlerinin, Müslümanlara karşı artan saldırılarda rolü olduğu yönünde bazı araştırma ve raporlar kamuoyuna yansımıştı.

ABD'deki en önemli Müslüman hakları savunucusu sivil toplum örgütlerinden olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) son araştırması, 2016'nın ilk üç ayındaki İslamofobik saldırıların, son iki yıldaki benzer saldırıların toplamından daha fazla olduğunu ortaya koymuştu. Aynı araştırmada Trump'ın söylemlerinin İslamofobik saldırıların artışında rol oynadığı da vurgulanmıştı.

Miami'de alınan "Müslümanlarla dayanışma" kararının bu açıdan da önemli olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Kararın alınması için bir süredir çaba gösteren Güney Florida Müslüman Organizasyonlar Çatı Derneği (COSMOS-Coalition of South Florida Muslim Organizations), Miami'de alınan bu kararın ABD'de yaşayan tüm Müslümanlar için önemli olduğu yorumunu yaptı.

Bir süre önce Miami'nin farklı bölgelerindeki bilbordlara DEAŞ karşıtı ilanlar veren COSMOS, "Bu terör örgütünün İslamı ve Müslümanları temsil etmediği" vurgusunu yapmıştı.

Yorumlar