Mevlana'nın hocasına ramazanda yoğun ilgi

- Tasavvuf ilminin öncüsü Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin hocası olan Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin Kayseri'deki türbesi ramazanda ziyaretçi akınına uğruyor - ERÜ Türk-İslam Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çavuşoğlu: - "Eğer Seyyid Burhaneddin, Mevlana'ya hocalık yapmasa, tasavvufla ilgilenmesini tavsiye etmese, muhtemelen Şemsi Tebrizi de Mevlana'ya ulaşamayacaktı"

Google Haberlere Abone ol
Mevlana'nın hocasına ramazanda yoğun ilgi

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Tasavvuf ilminin öncüsü olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'ye hocalık yapan Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin Kayseri'deki türbesi ramazanda vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Türbenin ve Seyyid Burhaneddin'in müritlerinin kabrinin bulunduğu çiçeklerle bezeli avluyu dolduran vatandaşlar, kendileri ve sevdikleri için dua ediyor, Kuran-ı Kerim okuyor.

Ramazan dolayısıyla türbenin avlusu sivil toplum kuruluşları tarafından kurulan iftar sofralarına da ev sahipliği yapıyor. Kentin manevi şahsiyeti Seyyid Burhaneddin Tirmizi, kente gelen misafirlerin ilk ziyaret durakları arasında yer alıyor.

Ailesiyle türbeyi ziyarete gelen Bekir Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlana'nın hocası olan Seyyid Burhaneddin'in kent için öneminin büyük olduğunu söyledi.

Türbeyi sık sık ziyaret ettiklerini belirten Ağaoğlu, "Aile büyüklerimi getirdim. Burası bizler için bir nimet, kıymetini bilmeliyiz." dedi.

Köyünden türbeyi ziyarete gelen Zeliha Kulaksız da "İlk kez geldim, hayran kaldım. Ülkemize, evlatlarımıza dua ettim. Allah, kabul etsin." ifadelerini kullandı.

- "Seyyid-i Sırdan unvanını taşıyordu"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Türk-İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çavuşoğlu, Seyyid Burhaneddin'in 13. yüzyılın çok önemli ilim adamlarından olduğunu söyledi.

Türkçe, Arapça ve Farsça'yı çok iyi bilen Seyyid Burhaneddin'in "Maarif" isimli bir eseri bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, büyük alimin "Bilinmeyenleri, sırları bilen" anlamına gelen "Seyyid-i Sırdan" unvanını taşıdığına belirtti.

Seyyid Burhaneddin'in Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled'in vefatının ardından Mevlana'nın terbiyesiyle ilgilendiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Mevlana bu eğitimin ardından 10 yıl Şam ve Halep'te şer-i ilimler tahsili alıyor. Dönüşte yine hocasını ziyaret ediyor. Hocası bir süre daha onunla meşgul oluyor. Mevlana ilimde belli bir mesafe katettikten sonra da hocasıyla ilgisini devam ettiriyor, saygıda asla kusur etmiyor. Mevlana'nın şer-i ilimleri tahsilinden sonra Seyyid Burhaneddin diyor ki 'Baban tasavvuf yani hal ilimlerinde ilerideydi, sen de bu ilmi almalısın'.

Yani Mevlana'ya tasavvufu tavsiye eder. Mevlana bunun üzerine tasavvufla meşgul olmaya başlar. Seyyid Burhaneddin'in bir önemi de Mevlana'ya tasavvuf kapısını açmış olmasından geliyor. Eğer Seyyid Burhaneddin Mevlana'ya hocalık yapmasa, tasavvufla ilgilenmesini tavsiye etmese muhtemelen Şemsi Tebrizi de Mevlana'ya ulaşamayacaktı. Zira bu hocasından sonra Şemsi Tebrizi'yi kabule hazır hale gelmiştir. Şemsi Tebrizi de hal ilimlerinde çok ileri bir şahsiyettir. Mevlana ile Şemsin buluşmasında, bir arada daha verimli bir dünya oluşturmalarında Seyyid Burhaneddin basamaktır."

Çavuşoğlu, insanı ve evreni anlamada tefsir, fıkıh, hadis gibi şer-i ilimlerin tek başına yeterli olmadığını, insanın gönül dünyasına hitap eden tasavvuf ilminin de alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar