Mescid-i Aksa'nın yakılmasının 47. yılı

- Ürdün Vakıflar Bakanlığı: - "Mescid-i Aksa'nın altındaki kazı çalışmalarının devam etmesi, dünyaya 'İsrail yönetiminin mukaddesatlara yönelik saldırılarının durdurulması için derhal müdahil olun' çağrısıdır"

Google Haberlere Abone ol
Mescid-i Aksa'nın yakılmasının 47. yılı

AMMAN (AA) - Ürdün Vakıflar Bakanlığı, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın altındaki kazı çalışmalarının devam etmesinin, dünyaya "İsrail yönetiminin mukaddesatlara yönelik saldırılarının durdurulması için derhal müdahil olun" çağrısı anlamına geldiğini belirtti.

Bakanlıktan Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından yakılmasının 47. yılı dolayısıyla yapılan açıklamada, 21 Ağustos 1969'un, Mescid-i Aksa'ya yönelik en çirkin saldırının gerçekleştiği tarih olduğu ifade edildi.

İsrail'in, Mescid-i Aksa ve diğer mukaddesatlara yönelik saldırılarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, "Mescid-i Aksa'nın altındaki kazı çalışmalarının devam etmesi, dünyaya 'İsrail yönetiminin mukaddesatlara yönelik saldırılarının durdurulması için derhal müdahil olun' çağrısıdır." ifadesi kullanıldı.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Yahudi yerleşimciler ve İsrailli yetkililer de zaman zaman Aksa Külliyesi'ne girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 Ağustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kıble Camisi'nin mihrabı ve bin yıllık minberinin yanı sıra pek çok tarihi mekanı yakmıştı.

Yorumlar