Mescid-i Aksa'nın Türkiye'den gelen ziyaretçileri

- İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ile dini ve tarihi bağlarını canlı tutmaya çalışan Türkler, buradaki kutsal mekanlara yoğun ilgi gösteriyor - Mescid-i Aksa'yı ziyarete gelen Türkler, Filistinliler tarafından özel ilgi görüyor

Google Haberlere Abone ol
Mescid-i Aksa'nın Türkiye'den gelen ziyaretçileri

KUDÜS (AA) - ESHAT FIRAT - İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ile dini ve tarihi bağlarını canlı tutmaya çalışan Türkler, buradaki kutsal mekanlara yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle cuma günleri düzenlenen turlarla Kudüs'e gelen Türkler, Filistinliler tarafından özel ilgi görüyor.

İslamın üç önemli mescidinden biri olan Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmek için Kudüs'e gelen Türkler duygu ve düşüncelerini AA muhabirine anlattı.

Konya'dan özel bir tur şirketiyle Kudüs'e gelen Ömer Yenişenol, Aksa'nın ve Filistinlilerin yalnız olmadığını belirtti. Yenişenol, "Buraya gelmemizdeki en büyük amaç ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı ve buradaki Müslüman kardeşlerimizi ziyaret etmek. Aynı zamanda İsrail'e de Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz." dedi.

Kudüs'e düzenlenen turlardan dolayı çok memnun olduğunu belirten Yenişenol, "Mescid-i Aksa'yı, diğer mescitleri ve ecdadımızın yaptırdığı mekanları ziyaret ettiğimizde ayrı bir huzur bulduk. Kelimelerle anlatılması mümkün olmayan manevi bir havaya büründük." diye konuştu.

Yenişenol, bir kez daha Mescid-i Aksa'ya gelmek istediğini belirterek, "Filistinli kardeşlerimizle bir arada olmak ve onların maruz kaldığı sıkıntılara şahit olmak bizi çok duygulandırdı." ifadelerini kullandı.

- Evlilik sonrası ilk yurt dışı ziyareti "Aksa'ya"

Fatih- Sümeyye Alkuş çifti ise evliliklerinden yaklaşık bir hafta sonra ilk yurt dışı gezilerini Kudüs'e gerçekleştirdiklerini anlattı. Fatih Alkuş şunları söyledi:

"Mescid-i Aksa bizim ilk kıblemiz ve şu an işgal altında. Müslümanların, çoluk çocuk demeden herkesin burayı gelip görmesi, ziyaret etmesi gerekir. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak ilk yurt dışı ziyaretimizi buraya yapmayı tercih ettik."

Buraya geldikleri ilk andan itibaren Müslümanların yaşadıkları türlü zorluklara şahit olduklarını, işgalin baskısını çok açık bir şekilde hissettiklerini belirten Alkuş, "Hem Türkler, hem de tüm Müslüman alemi olarak Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın daha iyi şartlara kavuşması için buraya sahip çıkmamız gerekir." diye konuştu.

Sümeyye Alkuş ise Türkiye'den Kudüs'e yapılan turların sayısının daha da artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Bizler buraya çokça gelirsek, burayı daha fazla benimseriz. Okumak ve izlemek yeterli olmuyor. Bu manevi atmosferi yaşayarak buralara sahip olma durumumuzu güçlendiririz." görüşünü dile getirdi.

- "Daha uzun süreli turların düzenlenmesini istiyoruz"

Mescid-i Aksa'ya ikinci kez geldiğini dile getiren Zeynep Özal da herkesi Aksa'ya davet ederek, şunları söyledi:

"Buraya ikinci gelişim. İlk gelişimizde Mescid-i Aksa'yı çok yalnız ve garip gördük. Bu durum bizi çok duygulandırdı. Sabah namazında çok az insanın olduğuna şahit oldum. Bütün Müslümanlar buraya gelmeli. İsrail'in bütün baskı ve zorlamalarına rağmen bizim burada olmamız lazım. Çünkü burası bizim ilk kıblemiz. Filistin'i, Filistinleri yalnız bırakmamalıyız, onların yanında olduğumuzu göstermeliyiz."

Türkiye'den düzenlenen turların süresinin kısa olmasından şikayet eden Özal, "Daha uzun süreli turların düzenlenmesini istiyoruz." dedi.

Özal, "Burası Peygamberler diyarı olması hasebiyle maneviyat dolu bir yer. Burada olmak bizi peygamberlerin dönemine götürüyor. Buraya bir defa geldi mi insanda tekrar tekrar gelme hissi uyanıyor." ifadesini kullandı.

- "Fiili işgalin yanında bir nevi manevi işgal de var"

İstanbul'dan gelen Mete Hacıbeyoğlu ise Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın tüm Müslümanlar için kutsal bir mekan olduğunu hatırlattı. Hacıbeyoğlu, "Kudüs, Kur'an'da ve hadislerde bahsedilen kutsal diyarlardan biri. Daha önce Mekke ve Medine'yi ziyaret etme fırsatı bulduk ve işte şimdi de Mescid-i Aksa'dayız, Kudüs'teyiz." diye konuştu.

Hislerini kelimelerle anlatmanın çok zor olduğunu söyleyen Hacıbeyoğlu, "Tarihi olarak da burası çok önemli. Osmanlı'nın hükmü altında fevkalade güzel günler yaşadı. Şimdi, maalesef, burası işgal altında. Fiili işgalin yanında bir nevi manevi işgal de var burada." diye konuştu.

Hacıbeyoğlu Kudüs'ün işgal altında olmasından ders çıkarmaları gerektiğini belirterek, sözlerini "İnşallah Kudüs, yakın gelecekte eski hak ettiği günlere yeniden kavuşacaktır." şeklinde tamamladı.

Yorumlar