Meryem Ana Manastırı'ndaki tahribatlar giderildi

- Manastırın şapel, giriş kat ve dış duvarlarında yazı ve kazıma yoluyla yapılan tahribat, 1 ay süren çalışmalarla onarıldı

Google Haberlere Abone ol
Meryem Ana Manastırı'ndaki tahribatlar giderildi

GİRESUN (AA) - Türkiye'deki ikinci büyük doğal ve oyma manastır olarak bilinen Meryem Ana Manastırı'ndaki yazı ve kazıma yoluyla yapılan tahribatlar giderildi.

İlçe Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şebinkarahisar ilçesi Kayadibi köyündeki tepede kaya oyularak inşa edilen manastırın şapel, giriş kat ve dış duvarlarında yazı ve kazıma yoluyla yapılan tahribatın yaklaşık 1 ay süren çalışma sonunda silindiğini söyledi.

Kültürel ve tarihi mirasların korunması için son derece hassas ve koruyucu davranılması gerektiğini vurgulayan Erdinç, "İlçenin nesilden nesile aktaracağı en büyük miras tahrip edilmemelidir. Bu manastır, kültür varlığı olarak ilçe için çok büyük kazanç olacaktır." dedi.

Erdinç, manastırda ziyaretçiler için bir takım çalışmalar da yaptıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Yürüyüş yolunda bulunan yük ve malzeme taşıyan teleferik telleri kaldırılarak engel teşkil etmeyen bölüme alındı. Kiliseye girişte taş merdiven ve girişte ahşap merdiven çevresine korkuluk monte ederek güvenli iniş çıkış için ortam sağlandı. Tuvaletlerin ve yürüyüş yollarının bazı kısımlarında onarımlar da yapılmaya devam ediliyor."

Manastıra çıkışta bulunan seyir terasında ziyaretçilerin dinlenebileceği ve şehir manzarası izleyebileceği bir kafeterya yapılacağını dile getiren Erdinç, çalışmaların Haziran ayı içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Erdinç, ayrıca manastıra ait kayıp ikonaların Türkiye'ye geri kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini de kaydetti.

Yorumlar