Mersin'de akademisyenlerin "terör örgütü propagandası" davası

- Sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla haklarında 7,5 yıla kadar hapis cezası istenen 4 akademisyenin yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
Mersin'de akademisyenlerin "terör örgütü propagandası" davası

MERSİN (AA) - Mersin'de, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla haklarında 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 4 akademisyenin yargılanmasına başlandı.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklar Yrd. Doç. Mustafa Şener, Yrd. Doç. Selim Çakmaklı ve Yrd. Doç. Hakan Mertcan hazır bulunurken, sanıklardan araştırma görevlisi Esin Gülsen katılmadı.

Kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından ifade veren 3 sanık, üzerlerine atılı "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarını reddetti. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi.

Sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrasında Mersin Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan sanıklardan Şener, davanın başından itibaren hukuksuz olduğunu iddia ederek, "Burada sayın yargıçların, özgürlükleri koruyucu yönde hareket etmelerini beklerdik. Bu duruşmada olmadı ama en azından bundan sonraki duruşmalarda beraat kararını alırız ve en azından bu özgürlüklerin genişletilmesi konusunda küçük bir katkımız olur, bu dava da buna vesile olur." dedi.

Çakmaklı ise "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin hazırladığı bildiriye imza attıktan sonra hedef haline getirildiklerini ileri sürdü.

Sosyal medyadaki paylaşımları üzerine haklarında dava açıldığını, bunların ifade özgürlüğü olduğunu savunan Çakmaklı, kendilerini desteklemeye gelen avukat, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu üyelerine teşekkür etti.

Mercan da hukuki dayanağı olmayan bir iddianameyle yargılandıklarını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Bizler akademisyeniz. Evet, barış istedik, her zaman da bunu isteyeceğiz. Bundan vazgeçeceğimizi düşünen varsa bize bin tane daha dava açsın. Barışın dışında hiç bir şeyi savunmayacağız. Bu ülkede bize yakıştırmaya çalıştırdıklarını terör propagandasını bizim yapmadığımız nettir, açıktır. Biz her türlü, en büyük odaklardan gelen teröre karşıyız. Bizler halkın bir kesimini diğer kesimine veya başka bir kesime kışkırtacak insanlar değiliz."

Yorumlar