Merkel'den Etiyopya'ya diyalog çağrısı

- Almanya Başbakanı Merkel: - "Etiyopya hükümeti göstericilere izin vermeli, muhalif gruplar siyasi sürece dahil edilmeli" - "Terörizme ve çatışmaya karşı mücadelede en iyi yöntem sürdürülebilir ekonomik kalkınma"

Google Haberlere Abone ol
Merkel'den Etiyopya'ya diyalog çağrısı

ADDİS ABABA (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afrika turunun son ayağı Etiyopya'da hükümete diyalog çağrısı yaptı.

Merkel, ziyareti kapsamında başkent Addis Ababa'daki Milli Saray'da Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile bir araya geldi.

Ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, artan şiddet olayları ve hükümet karşıtı protestolar nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen Etiyopya'da hükümete diyalog çağrısı yaptı.

Merkel, "Etiyopya hükümeti göstericilere izin vermeli, muhalif gruplar siyasi sürece dahil edilmeli." dedi.

Etiyopya'nın ekonomisiyle dikkati çeken bir ülke olduğunu ve dünyanın dört bir yanından yatırım çekmeyi başardığını hatırlatan Merkel, Almanya'nın Afrika'da barış ve kalkınmaya her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

- "Eşit ortaklar olmak istiyoruz"

Merkel, basın toplantısının ardından Alman hükümetinin desteğiyle Afrika Birliği kampüsüne inşa edilen Julius Nyerere Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Binası'nın açılışına katıldı.

Binanın açılışını Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Dr. Nkosazana Dlamini Zuma ile yapan Merkel, burada yaptığı konuşmada, Afrika'nın refaha kavuşmasının Avrupa'nın çıkarlarına olduğunu belirterek, "kıta ülkelerinin eşit ortakları" olmak istediklerini bildirdi.

Burundi, Çad Gölü Havzası ve Demokratik Kongo gibi Afrika ülkelerindeki sorunlara da değinen Merkel, "Terörizme ve çatışmalara karşı mücadelede en iyi yöntem sürdürülebilir ekonomik kalkınma." ifadesini kullandı.

Eski Tanzanya Devlet Başkanı ve Afrika Birliği'nin kurucularından Nyerere'nin isminin verildiği binada, birliğin barış güçlerinin koordinasyonundan sorumlu Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Birimi'nin hizmet vermesi bekleniyor.

- Göçmen krizi

Merkel, Afrika turunun son ayağı Etiyopya'dan önce Mali ve Nijer'i ziyaret etmişti. Ziyaretleri sırasında güvenlik ve göçmen krizi gibi konuları masaya yatıran Merkel'in Etiyopyalı liderlerle de bu konuyu detaylıca görüştüğü belirtildi.

Dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkelerinden Etiyopya, çoğunluğu Eritre, Somali ve Güney Sudanlı olmak üzere 736 bin mülteciyi misafir ediyor. Avrupa Yatırım Bankası, geçen ay Etiyopya'ya 30 bin mültecinin ve 70 bin vatandaşın istihdam edilebilmesi için 500 milyon dolar kredi vereceğini açıklamıştı.

Afrika'nın en büyük ekonomilerinden Etiyopya'da, artan şiddet olayları ve hükümet karşıtı protestolar üzerine bu hafta ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmişti.

Yorumlar