Merkel-Kvirikaşvili görüşmesi

- Almanya Başbakanı Merkel: "(Gürcistan’a vize serbestisi verilmesi konusu) AB Komisyonu’nun tavsiyesini öğrendik. Gürcistan’ın yerine getireceği kriterleri biliyoruz. AB Komisyonu kriterlerin yerine getirildiğini söyledi. Bundan dolayı Almanya, AB Komisyonu’nun tavsiyesine karşı çıkmayacak" - Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili: "Gürcistan vize serbestisini elde edecek. Gürcistan, NATO’ya üye olacağından hareket ediyor. Bunun için gerekli reformlarda tutarlılığını sürdürecek"

Google Haberlere Abone ol
Merkel-Kvirikaşvili görüşmesi

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gürcistan vatandaşları için Schengen Bölgesi’ne vize serbestisi getirilmesine ilişkin AB Komisyonu'nun tavsiyesine karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Merkel, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gürcistan’ın son yıllarda ekonomik ve siyasi alanda önemli ilerlemeler sağladığını belirtti.

Gürcistan'ın Rusya'ya yönelik pragmatik bir yaklaşım sergilemesinden de memnuniyet duyduklarını ifade eden Merkel, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını kaydetti.

Merkel, görüşmede, Gürcistan'a yönelik vizelerin liberalleştirilmesini de ele aldıklarını belirterek, "AB Komisyonu'nun tavsiyesini öğrendik. Gürcistan'ın yerine getireceği kriterleri biliyoruz. AB Komisyonu kriterlerin yerine getirildiğini söyledi. Bundan dolayı Almanya, AB Komisyonu’nun tavsiyesine karşı çıkmayacak." dedi.

Şimdiki konunun ise Gürcistan'a ne zaman vize serbestisinin verileceğinin olduğunu belirten Merkel, bunun için daha önce Avrupa Parlamentosu'nda "acil durum mekanizmasının" kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu mekanizmayı, vize serbestisi verilen ülkelerden gelenlerin çok fazla iltica talebinde bulunması gibi zor durumlarda hızlı bir reaksiyon gösterilmesi açısından önemli bulduklarını vurgulayan Merkel, "Geçen yıl böyle bir durum Sırbistan ile ilgili yaşandı. Biz böyle durumların tekrarlanmasını istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Bundan dolayı söz konusu mekanizmaya ilişkin Avrupa Parlamentosu'nda hızlı karar alınmasını istediklerini belirten Merkel, bu konunun parlamentonun gündeminde olduğundan dolayı Gürcistan’a vize serbestisinin getirilmesinin çok uzun bir zaman almayacağını varsaydığını kaydetti.

Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili de Avrupa Birliği ile yapılan serbest ticaret anlaşması ve ortaklık anlaşmasından sonra Gürcü halkı için vizelerin liberalleştirilmesinin Avrupa ile işbirliği yolunda önemli bir mihenk taşı olacağını belirtti.

"Gürcistan vize serbestisini elde edecek. Gürcistan, NATO'ya üye olacağından hareket ediyor. Bunun için gerekli reformlarda tutarlılığını sürdürecek." diyen Kvirikaşvili, Gürcistan’ın güven sağlayıcı politikayı izlemeye devam edeceğini kaydetti.

Rusya'ya, Gürcistan'ın NATO üyeliğinin ikili ilişkilere zarar vermeyeceğini anlatmaya çalıştıklarını belirten Kvirikaşvili, Rusya’ya karşı düşmanca bir söylemden kaçındıklarını belirtti.

Kvirikaşvili, Rusya’ya yönelik olabildiğince yapıcı bir siyaset yaptıklarını, ancak egemenlik ve toprak bütünlüğü konusunda uzlaşmacı olmadıklarını kaydetti.

Yorumlar