Merkel-Fico görüşmesi

- Almanya Başbakanı Merkel: "İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin parçası olarak kalmasını istiyoruz" - Slovakya Başbakanı Fico: "(İngiltere’deki) gelişmeleri takip ettiğimizde gerçekçi olmamız lazım ve çok profesyonel bir şekilde iki senaryoya da hazırlanmamız gerekir"

Google Haberlere Abone ol
Merkel-Fico görüşmesi

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin (AB) bir parçası olarak kalmasını istediklerini söyledi.

Merkel, bugün Slovakya Başbakanı Robert Fico ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, İngiltere'nin AB'de kalıp kalmamasının bu ülkenin halkının elinde olduğunu belirtti.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına (Brexit) ilişkin yapılacak referandumda "ayrılma" sonucu çıkması durumunda bu ülkenin gelecekte AB'denin 27 üyesi ile bir üçüncü ülke gibi müzakereler yapması gerektiğini ve bunun bir avantaj olduğunu düşünmediğini ifade eden Merkel, "İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin parçası olarak kalmasını istiyoruz." dedi.

Merkel, Rusya'dan, Almanya üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşınmasının planlandığı Kuzey-Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı'na ilişkin soru üzerine bu projeyi hukuka ve yasalara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken ekonomi alanının bir konusu olarak gördüğünü söyledi.

Bu projenin AB'nin üçüncü enerji paketi kapsamına bir girip girmediği veya başka düzenlemelerin mi uygulanması gerektiğine AB Komisyonu'nun karar vereceğini ifade den Merkel, bu projeden dolayı Ukrayna ve Slovakya’nın etkilenmemesinin önemli olduğunu kaydetti.

Rusya’ya, Ukrayna’nın doğusundaki durumdan dolayı AB tarafından ekonomik yaptırımların uygulandığını ve Minsk Anlaşması'nın uygulanması durumunda söz konusu yaptırımların kalkacağını anımsatan Merkel, bu yaptırımlar arasında Kuzey-Akım-2 projesinin yer almadığını, bundan dolayı projenin gerçekleşmesinde AB yasalarının uygulanması gerektiğini belirtti.

Slovakya Başbakanı Fico da, İngiltere’de gelecek hafta yapılacak halk oylamasına ilişkin seçmenlere yönelik yapılacak açıklamaların tam tersi etki yapabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere'nin AB'nin parçası kalmasını istediklerini belirten Fico, "Ancak diğer taraftan gerçekçi olmak gerekirse bir takım 90'ıncı dakikada 3-0 önde gerideyse, sonucu 4-3’e çevirerek kazanması zor olacağına inanıyorum. Gelişmeleri takip ettiğimizde gerçekçi olmamız lazım ve çok profesyonel bir şekilde iki senaryoya da hazırlanmamız gerekir." dedi.

Fico, sonuç nasıl çıkarsa çıksın halk oylamasından sonra Avrupa’nın farklı bir Avrupa olacağını savundu.

Yorumlar