Merkel-Buhari görüşmesi

- Almanya Başbakanı Merkel: "AB Komisyonu Nijerya ile bir göç ortaklığı konusunu görüşmek istiyor" - Nijerya Devlet Başkanı Buhari: "Boko Haram'ın olanaklarının büyük ölçüde kısıtlandığını ifade ettim"

Google Haberlere Abone ol
Merkel-Buhari görüşmesi

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacıların yasa dışı yollardan Avrupa'ya gelmemesi için AB Komisyonu'nun Nijerya ile bir göç ortaklığı konusunu görüşmek istediğini söyledi.

Merkel, bugün başbakanlıkta Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Buhari ile ikili ilişkilerin yanı sıra Nijerya ve Çad'ın bulunduğu bölgedeki durum hakkında da görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.

Göç konularını da ele aldıklarını ifade ede Merkel, "AB Komisyonu Nijerya ile bir göç ortaklığı konusunu görüşmek istiyor." dedi.

Bu kapsamda Nijerya ile geri iade anlaşması konusunu da görüşmek istediklerini ifade eden Merkel, Almanya'da iltica talebinde bulunan Nijeryalıların sadece yüzde 8'inin talebinin kabul edildiğini, diğerlerinin ülkelerine gönderilebilmesi için böyle bir anlaşmanın gerekliliğine işaret etti.

Petrol fiyatlarının düşüklüğünün büyük bir sorun teşkil ettiğini, bu nedenle Nijerya'da birçok insanın işsiz olduğunu belirten Merkel, bu konuda ekonomik işbirliğinin önemli olduğunu dile getirdi.

Terör örgütü Boko Haram'a karşı mücadele de göz önünde bulundurulduğunda Nijerya'nın krizlerin yaşandığı bir bölgede de yer aldığına dikkati çeken Merkel, Buhari'nin ülkesindeki teröre ve rüşvet olaylarına karşı sürdürdüğü mücadeleyi de takdir ettiğini kaydetti.

- "Şu sıralar ortaya çıkan en büyük sorun Nijer deltasındaki petrol tesislerine düzenlenen sabotajlar"

Buhari de, Merkel'in kendisini G-7 zirvesine davet ettiğini ve kendisinden bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin bir rapor hazırlamasını rica ettiğini belirterek, "Ben de Boko Haram'ın imkanlarının büyük ölçüde kısıtlandığını ifade ettim." dedi.

Boko Haram'ın hala faaliyet gösterdiğini, ancak birçok yerde eylem yapamaz hale geldiğini ifade eden Buhari, şu sıralar ortaya çıkan en büyük sorunun Nijer deltasındaki petrol tesislerine düzenlenen sabotajlar olduğunu belirtti.


Yorumlar