Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası restore edilecek

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Bir zamanlar tarihi Haydarpaşa Lisesi de olan ve memleketimize çok değerli insanlar yetiştiren eğitim kurumumuz, yine bir eğitim kurumu olarak, aynı zamanda rektörlük binası olarak hizmetine devam edecek. İmzaladığımız protokol de bu süreçleri en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyor"

Google Haberlere Abone ol
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası restore edilecek

ANKARA (AA) - Osmanlı döneminin son şaheseri olarak bilinen, İstanbul'daki "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane" binası restore edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasının bakımı, onarımı, restorasyonu ve hizmete alınmasına ilişkin protokol imzalandı.

İmza töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, protokolün hayırlı olması temennisinde bulundu.

Avcı, "Bir zamanlar tarihi Haydarpaşa Lisesi de olan ve memleketimize çok değerli insanlar yetiştiren eğitim kurumumuz, yine bir eğitim kurumu olarak, aynı zamanda rektörlük binası olarak hizmetine devam edecek. İmzaladığımız protokol de bu süreçleri en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyor." dedi.

Protokolün imzalanması için önce Milli Eğitim Bakanlığından izin alındığını bildiren Avcı, "Şubat ayında o izni vermiştik. Ne kadar derinden çalıştığımızın bir işareti olarak bugün de o iznin devamı olan protokolümüzü imzalamış oluyoruz." diye konuştu.

Eserin ortaya çıkmasını sağlayan Sultan 2. Abdülhamid Han'a rahmet dileyen Avcı, o dönemde hizmete sunulan 200'ü aşkın hastane arasında, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hastanesinin de bulunduğunu kaydetti.

Avcı, "Dolayısıyla Sultan Abdülhamid Han'ın başlattığı eğitim hamlesinin bugünkü imkanlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama. Sağlık Bilimleri Üniversitesi de işte onun devamı, o hatıraya hürmetle kurmuş oldular. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu tarihi hatıraya hürmeten konuya yakın ilgisini çok yakından biliyoruz ve kendilerine de bu vesileyle bir kere daha teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin Osmanlı döneminin son şaheseri olarak bilindiğini, 1903'te de eğitim hizmetine başladığını belirtti.

Binanın yapıldığından beri ciddi tadilat görmediğine işaret eden Erdöl, binayı en kısa zamanda eski güzelliğine bir nebze olsun yaklaştırmak ve orada eğitim vermek istediklerini bildirdi.

- Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane

Osmanlı mimarisine ışık tutan önemli yapılara imza atan Alexandre Vallaury ile Raimonde D’Aronco'nun mimarisini yaptığı ve 1894'te inşaatına başlanan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası, 1903 yılında eğitime açıldı.

Klinik bölümleri bugün Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet veren yapı, daha önce Marmara Üniversitesinin bir kampüsü olarak kullanılıyordu. Bina, Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla halen hizmet veriyor.

Yorumlar