Meksika'dan Trump'a NAFTA uyarısı

- Meksika Maliye Bakanı Meade, NAFTA'nın yeniden müzakere edilmesi halinde ABD çıkarlarının da olumsuz etkileneceği uyarısını yaptı

Google Haberlere Abone ol
Meksika'dan Trump'a NAFTA uyarısı

MEKSİKO (AA) - Meksika Maliye Bakanı Jose Antonio Meade, ABD'nin yeni seçilen başkanı Donald Trump'ın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının (NAFTA) koşullarını yeniden müzakere etme isteğinin hem Meksika'nın hem de ABD'nin çıkarlarının aleyhine olacağı konusunda uyardı.

İngiliz Financial Times'a konuşan Meade, NAFTA'nın yıllar içinde karşılıklı değer zincirleri yarattığını, bunların tek taraflı olarak ortadan kaldırılmasının da zor olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Serbest ticaret anlaşmasının yıllar içinde arz halkasını giderek daha karmaşık hale getirdiğini belirten Meade, "Artık yalnızca kot pantolon satmıyoruz. Hangi ülke daha fazla kazanıyor mantığına dayalı ticaret anlayışı 1992'de geçerli olabilirdi ama şimdi değer zincirlerine dayalı daha yoğun ve karşılıklı ilişkiden söz ediyoruz. Bu değerleri yok etmek kimseye tek taraflı fayda sağlamaz." dedi.

Meade, "Böyle bir durumda zarar yalnızca Meksika'nın hanesine yazılmaz." yorumunu yaptı.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ise kısa süre önce NAFTA konusunda Trump'la müzakereye açık olduklarını dile getirmişti.

Geçen hafta Peru'da Asya-Pasifik Liderler Zirvesinde konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Nieto, "Yeniden müzakerenin ötesinde NAFTA'yı modernize etmemiz gerekiyor. Anlaşmayı çağın gereklerine uyarlayalım ki daha güçlü ve modern bir araç haline gelsin." diye konuşmuştu.

Donald Trump'ın başkanlık seçiminden zaferle çıkması Meksika'da NAFTA'nın kısıtlanacağı veya tamamen ortadan kaldırılacağına dair endişeleri artırdı.

ABD'ye satışlar, Meksika'nın toplam ihracatının yüzde 80'ini, gayrı safi hasılasının ise yüzde 29'unu oluşturuyor.

NAFTA sayesinde bu ticaret, gümrük kısıtlamalarından bağımsız olarak gerçekleşiyor.

Trump'ın 17 Kasım'daki zaferi sonrası Meksika pesosu dolar karşısından rekor düşüş yaşamış, aynı gün Meksika Merkez Bankası düşüşü kontrol altına almak için yıl içindeki dördüncü faiz artırımı yapmak zorunda kalmıştı.








Yorumlar