Meksika Milli Günü EXPO 2016 Antalya'da kutlandı

- EXPO 2016 Antalya'da katılımcı ülkelerden Meksika'nın Milli Günü düzenlenen törenle kutlandı - Birleşik Meksika Devletleri Türkiye Büyükelçisi Coqui: - "Bence EXPO 2016 Antalya çok büyük bir başarı. Türkiye'nin bunu organize etmesinden dolayı çok mutluyum. Ailelerin gelip eğlenebildikleri çok eğlenceli bir alan"

Google Haberlere Abone ol
Meksika Milli Günü EXPO 2016 Antalya'da kutlandı

ANTALYA (AA) - EXPO 2016 Antalya'da pazartesi gününden bu yana devan eden Meksika Haftası ve Meksika Gastronomi Festivali, bu ülkenin Milli Gün kutlamalarıyla sona erdi.

EXPO 2016 Antalya'da gerçekleştirilen Meksika'nın Milli Gün kutlamasına Birleşik Meksika Devletleri Türkiye Büyükelçisi Martha Barcena Coqui de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Coqui, VIP Binası'nda EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşıladı. Kök ile bir süre sohbet eden Büyükelçi Coqui, EXPO 2016 Antalya ziyaretçi defterini imzaladı. Hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından, Meksika Bahçesi ziyaret edildi. Coqui, beraberindekilere Meksika bahçesinde yer alan kaktüsler hakkında bilgi verdi.

Bahçe ziyaretinin ardından, MLNS Restaurant'ta gerçekleştirilen Milli Gün etkinliği ise Birleşik Meksika Devletleri Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Coqui, 16 Eylül’ün Meksika’nın 206’ncı Bağımsızlık Günü olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bu yıl içerisinde terörist saldırıları ve askeri darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Coqui, bu girişimin Türk insanının güçlü duruşu sayesinde bertaraf edildiğini kaydetti.

Meksika'nın bu saldırıları kınadığını ve Türkiye'nin yanında yer aldığını ifade eden Coqui , Meksika'nın güçlü, demokratik ve kararlı bir Türkiye'nin ülkenin ve bölgenin gelişimi açısından büyük önem taşıdığına inandığını bildirdi.

Coqui, yalnızca Meksika hükümeti olarak değil, Türkiye'yi bilen ve seven insanlar olarak da Türkiye'yi desteklediklerini vurguladı.

- "EXPO 2016 çok büyük bir başarı"

Meksika ve Türkiye'nin birbirlerine çok benzeyen iki ülke olduğuna dikkati çeken Büyükelçi Coqui, şöyle devam etti:

"Biz çok zengin kültürleri olan, antik medeniyetleri olan ülkeleriz. Türkiye'de Hititler, Meksika'da Mayalar var. Mustafa Kemal Atatürk de Mayalar konusunda oldukça ilgiliydi. Sizde Selçuklar bizde Aztekler var. Elbette Osmanlı İmparatorluğu ve tabi ki modern Türkiye'nin zenginliği ve modern Meksika'nın zenginliği var. Bence EXPO 2016 Antalya çok büyük bir başarı. Türkiye'nin bunu organize etmesinden dolayı çok mutluyum. Ailelerin gelip eğlenebildikleri çok eğlenceli bir alan. İnsanlar burada diğer ülkeleri, doğayı, insanlık için ekolojinin ve doğanın önemini öğrenerek gezegenimize daha fazla sahip çıkma konusunda bilinçleniyor."

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ise Meksika'nın botanik anlamda çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, kaktüsün ve nergisin ana vatanının Meksika olduğuna değindi.

Kök, "Çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çeken böylesi bir kaktüs bahçesine sahip olduğumuz için çok mutluyuz." dedi.

Davetliler konuşmaların ardından, Meksika Milli Gün kutlamaları kapsamında Fernando Franco'nun "Ölümsüz Tanrıların Arazı" isimli resim sergisi açıldı.

Vahaka'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra bölgede yaşayanların portrelerinin yer aldığı sergi büyük beğeni topladı. Etkinlikte, Meksika müziği ve danslarının ardından ülke mutfağından örnekler davetlilere ikram edildi.

Bu arada, EXPO 2016 Antalya'nın simgesi olan Turkcell EXPO Kulesi de milli gün sebebiyle Meksika bayrağının renkleri olan kırmızı, yeşil ve beyaz renklere büründü.

Yorumlar