Meksika Devlet Başkanı Nieto'dan Trump'a tepki

- Nieto: - "Trump’ın duvarının masraflarını karşılamayacağız" - "ABD'nin güvenliği, komşularının güvenliğine bağlı"

Google Haberlere Abone ol
Meksika Devlet Başkanı Nieto'dan Trump'a tepki

ANKARA (AA) - Meksika Devlet Başkanı Pena Nieto, ABD'de Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar örülmesi önerisine tepkisini yineleyerek söz konusu duvarın masraflarını hiçbir şekilde karşılamayacaklarını belirtti.

Nieto, CNN'de yayınlanan röportajında, “Meksika’nın, böyle bir duvarın masraflarını karşılaması hiçbir şekilde mümkün değil” diye konuştu.

Geçen yıl seçim kampanyası sırasında Meksika’dan çok sayıda suçlunun ABD'ye yasa dışı yollardan geçtiğini ileri süren Trump'a tepki gösteren Nieto, Trump’ın Meksikalılarla ilgili genellemesini kabul edilemez olarak niteledi

Her ülkede suçluların var olduğuna dikkati çeken Nieto, “Genelleme yapmak yerine suçla mücadele işbirliği yapmalıyız." dedi.

ABD'de başkanlık seçimi için yürütülen demokratik sürece saygı duyduklarını belirten Nieto, ABD'nin güvenliğinin komşularının güvenliğine bağlı olduğunu vurgulayarak sınır güvenliğini sağlamak için ortak çalışma yapmaları gerektiğini ifade etti.

Nieto, "Ayrıca belirtmek isterim ki her gün yaklaşık 1 milyon kişi, Meksika ve ABD arasındaki sınırı yasal olarak geçiyor. Seçimi kim kazanırsa kazansız saygı duyarız. Meksika ve ABD'nin yeni başkanı arasında olumlu ve yapıcı ilişkiler kurmak istiyoruz."

Trump, geçen yıl haziran ayında New York'ta yaptığı bir konuşmada, "Meksika, bize sorunlu insanlarını gönderiyor. Bu insanlar, sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu insanlar, ABD'ye uyuşturucu taşıyor. Bu insanlar, ABD'ye suç getiriyor. Bunlar, tecavüzcü." ifadelerini kullanmış ve başkan seçilmesi durumunda sınır bölgesine devasa bir duvar inşa ettireceğini ileri sürmüştü.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayının önerisi, büyük tepki çekmiş Trump'ın ABD'de en fazla Latin kökenli nüfusa sahip New Mexico eyaletindeki konuşması protesto edilmişti.

1965 ve 2015 yılları arasında 16 milyondan fazla Meksikalının ABD'ye göç ettiği sanılıyor. Meksika'dan ABD'ye göç, 20 yüzyılın en büyük kitlesel göç hareketleri arasında yer alıyor. Diğer Latin Amerika ülkelerinin vatandaşları da ABD'ye göç için Meksika'yı köprü olarak kullanıyor.


Yorumlar