MEB-Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği protokolü

- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: - "Yapacağımız sanatsal yetenek taramalarıyla öğrencilerimizin kültürel ve sanatsal yeteneklerini erken yaşlarda tespit edip, bu öğrencilerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ilgili kurumlara yönlendirerek, yeteneklerine göre eğitim alabilmelerini sağlayacağız" - "Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, verecekleri profesyonel destekle, temel eğitim ve ortaöğretim seviyesindeki okullarımızda kurulacak orkestralar, korolar ve toplulukların sanat eğitimini geliştirecek" - Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Protokolle, eğitim ortamlarının sınırsız biçimde öğretmenler ve öğrencilerin hizmetine sunulması için gerekli düzenlenmeler yapılmış oluyor"

Google Haberlere Abone ol
MEB-Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği protokolü

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Yapacağımız sanatsal yetenek taramalarıyla öğrencilerimizin kültürel ve sanatsal yeteneklerini erken yaşlarda tespit edip, bu öğrencilerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ilgili kurumlara yönlendirerek, yeteneklerine göre eğitim alabilmelerini sağlayacağız." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında iş birliği protokolü için imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Yılmaz, uzun bir çalışma sonrası hazırlanan protokolle, iki bakanlığın birikimlerinin paylaşılacağını ve imkanların ortak kullanıma açılacağını belirtti.

Amaçlarının eğitimin kalitesini artırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, "İmzaladığımız bu protokolle eğitimin kalitesi daha da artacaktır. Bize bu fırsatı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum." diye konuştu.

- Sanatçılar, sanat eğitimine destek verecek

Protokolün, geleceğin teminatı gençlerin kültür ve sanatta da çığır açan ve değerlerine sahip çıkan bireyler olarak yetiştirilmesi amacına hizmet edeceğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kültür ve sanatsal faaliyetlerle uğraşmak, öğrencilerimizin öz güvenini artıracak ve sorumluluk duygusunu geliştirecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, verecekleri profesyonel destekle, temel eğitim ve ortaöğretim seviyesindeki okullarımızda kurulacak orkestralar, korolar ve toplulukların sanat eğitimini geliştireceklerdir. Mesleki ve teknik eğitime uygun olan kültür endüstrisinin de ihtiyaç duyduğu uygun alanlar dahil edilecektir. Ders müfredatlarındaki içeriklerimizi, şehir, kültür ve medeniyet tarihi, turizm ve ülkemizin imajıyla ilgili konularda da zenginleştireceğiz. Bakanlıklar bünyesindeki kütüphanelerin entegrasyonunu da yine sağlayacağız. Dijital kütüphaneyi EBA üzerinden öğretmenlerimizin hizmetine sunacağız."

- Şehir kimliğiyle uyumlaştırılacak

Yeni okul binalarının, bütçe imkanlarına göre, tarihsel ve kültürel kodlar içeren şehir kimliğiyle uyumlaştırılarak inşa edileceğini bildiren Yılmaz, okul Mardin'de yapılacaksa taş bina inşa etmeye, Sivas'ta yapılacaksa Selçuklu mimarisinin izlerini taşımasına önem vereceklerini vurguladı.

Öğrencilerin müze ve ören yerlerini ziyaret etmelerini sağlayacaklarını da belirten Yılmaz, "Çünkü bilgi sadece derslikte, okulda değil. Dışarıda da bilgi var. Bu, gençlerimizin tarihimize, medeniyetimize ilgisini artıracaktır. Protokol, geleneksel Türk-İslam sanatlarının yaşatılması ve geliştirilmesine yönelik çalışmayı da içermektedir. Geleneksel sanatların yeni nesillerce tanınmasını ve sevilmesini de amaçlamaktadır." dedi.

Yılmaz, protokol kapsamındaki eğitim faaliyetlerinin "e-Yaygın" üzerinden daha geniş kitlelere ulaşacağını ifade etti.

- Sanatsal yetenekler tespit edilecek

Protokolde yer alan "Puşide Projesi"ne değinen Yılmaz, bu kapsamda İstanbul Türbeler ve Müze Müdürlüğüne bağlı türbelerdeki puşidelerin desen arşivinin hazırlanması, üretimi veya konservasyonunun yapılması, bulundukları türbelere ait yayınların hazırlanmasının kültürel mirasın korunması açısından önem arz ettiğini dile getirdi.

Yılmaz, proje kapsamında, olgunlaşma enstitüleri aracılığıyla hazırlanacak kitapların, türbelere ait bilgileri ve buralarda yapılan çalışmaları içereceğini kaydetti.

Milli Kütüphane Başkanlığının görme engellilere yönelik hizmet veren "Konuşan Kitaplık" projesinin, MEB bünyesindeki öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına açılacağını da anlatan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Yapacağımız sanatsal yetenek taramalarıyla öğrencilerimizin kültürel ve sanatsal yeteneklerini erken yaşlarda tespit edip, bu öğrencilerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ilgili kurumlara yönlendirerek, yeteneklerine göre eğitim alabilmelerini sağlayacağız. Daha önce Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sayın Bakanımız döneminde bir protokol imzalanmıştı. O protokolde amaç, spora yatkın gençlerimizin erken yaşlarda tespit edilerek, keşfedilerek bu yeteneklerinin geliştirilmesiydi. Bugün yapılan bu çalışmayla da sanata yatkın evlatlarımızın tespit edilerek, onların bu yetenekleri doğrultusunda geliştirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğini alacağız."

Her iki bakanlıkça belirlenen sanat dallarında, öğrenciler için kurulacak Kültür ve Sanat Akademisi ile gençler arasındaki birçok yeteneğin gün yüzüne çıkmasının sağlanacağını belirten Yılmaz, "Kazandığımız her bir öğrenci, keşfettiğimiz her bir yetenek, ülkemiz için bir kazançtır." dedi.

- "Eğitim ortamlarını sınırsız biçimde hizmete sunuyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da protokolün hayırlı olması temennisinde bulunarak, projenin uzun bir hazırlık döneminden geçtiğini söyledi.

Müzeler, ören yerleri ve kültürel varlıklarını birer eğitim ortamı olarak da gördüklerini vurgulayan Avcı, "İmzalanan bu protokolle, eğitim ortamlarının sınırsız bir biçimde öğretmenler ve öğrencilerin hizmetine sunulması için gerekli düzenlenmeler yapılmış oluyor." diye konuştu.

Daha sonra Yılmaz ve Avcı, iş birliği protokolünü imzaladı. Protokolle, bakanlık personeli, öğretmen ve öğrencilerin, sanatsal, kültürel ve sosyal alanlarda bilgi, beceri ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması, estetik zevklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yorumlar