"Mazlumların yardımcısı Türkiye'yi, Allah korudu"

- İhvan Basın Sözcüsü Fehmi: "Türkiye, dünyadaki tüm mazlumlara yardım etti. Adalet ve insani değerlere olan inancının ağır bedellerini ödedi. Allah da tüm bu yaptıklarını karşılıksız bırakmadı ve bu ülkeyi korudu" "Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olması askeri darbeler döneminin sona erdiğini gösteriyor" "Türkiye'deki darbe girişimi ve ardından yaşananlar Arap halklarına demokrasilerini, ülkelerini nasıl koruyacaklarını, bedenlerini nasıl siper edeceklerini, özgürlük ve kazanımlarının korunması için nasıl canlarını vereceklerini öğretecek" "Bu başarısız darbe girişimi Arap ülkelerinde diktatörlüklere karşı direnen halklara da moral olacak"

Google Haberlere Abone ol
"Mazlumların yardımcısı Türkiye'yi, Allah korudu"

İSTANBUL (AA) - Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Basın Sözcüsü Talat Fehmi, Türkiye'nin dünyanın her yerindeki mazlumlara destek olduğunu, adalet ve insani değerlere olan inancından ötürü ağır bedeller ödediğini belirterek, "Mazlumların yardımcısı Türkiye'yi, Allah korudu" dedi.

Fehmi, "Türkiye'deki başarısız darbe girişimi ve Arap dünyası ile halkları üzerindeki etkileri hakkında" AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olması askeri darbeler döneminin sona erdiğini gösteriyor" diyen Fehmi, "Türkiye, dünyadaki tüm mazlumlara yardım etti. Adalet ve insani değerlere olan inancının ağır bedellerini ödedi. Allah da tüm bu yaptıklarını karşılıksız bırakmadı ve bu ülkeyi korudu." görüşünü dile getirdi.

Söz konusu başarısız darbe girişiminin Arap halkları tarafından takip edileceğini savunan Fehmi, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'deki darbe girişimi ve ardından yaşananlar Arap halklarına demokrasilerini, ülkelerini nasıl koruyacaklarını, bedenlerini nasıl siper edeceklerini, özgürlük ve kazanımlarının korunması için nasıl canlarını vereceklerini öğretecek. Bu başarısız darbe girişimi Arap ülkelerinde diktatörlüklere karşı direnen halklara da moral olacak."

- "Darbe girişimi yaşandığı anlarda tüm İslam ve Arap dünyası Türkiye için dua etti"

"Çok büyük ve lider bir devlet" şeklinde nitelendirdiği Türkiye'nin geçen dönemde mazlumları ilgilendiren tüm meselelere destek verdiğini belirten Fehmi, dünyada özgürlük ve demokrasi arayan halkların yanında yer aldığını vurguladı.

Fehmi, Arap Baharı sürecinde halkların başarılı olmasında Türkiye'nin önemli bir rolünün bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'nin Mısır ve diğer ülkelerdeki askeri darbelere karşı da net bir tavır sergilediğinin altını çizdi.

Bu gergin dönemde Arap ve İslam dünyasının Türkiye'nin oynadığı bu önemli rolünün idrakinde olduğunu belirten İhvan sözcüsü, "Türkiye'de darbe girişimi yaşandığı anlarda tüm İslam ve Arap dünyası Türkiye için dua etti." ifadesini kullandı.

Fehmi, Türkiye'deki son seçimlerde de Arap ve İslam dünyasındaki halkların dualarıyla Türk halkı ve hükümetine destek verdiğini hatırlattı.

Askeri darbelerin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını söyleyen Fehmi, bir benzerinin de Temmuz 2013'te Mısır'da yaşandığını hatırlatırken büyük güçlerin bu darbelerin içinde olduğunu ileri sürdü.

Fehmi, "Darbe girişimi sırasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümetine ve halkına dua ettik. Allah'tan onların kalbine sekinet indirmesini istedik. Allah yardım etti ve Türkiye'yi korudu." diye konuştu.

- Türkiye-Mısır ilişkileri

Ankara ve Kahire arasındaki siyasi ilişkiler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Fehmi, "Türk hükümeti zekidir ve dengeli bir ilişki bina edebilecek güçtedir." dedi.

Türkiye'nin kendi belirlediği politikayla geleceğini ve halkının haklarını aradığını dile getiren Fehmi, Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunu, halkının çıkarlarını gözeten dengeli bir politikası bulunduğunu ve bu bağlamda hikmetli ve yetkin bir şekilde yürüyüşünü sürdürdüğünü ifade etti.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesi durumunda, bunun "ülkedeki tutuklulara yönelik baskılar ve verilen idam cezalarına" etkisine dair ise Fehmi, şunları kaydetti:

"Mısır'da yaşananlar, tutuklular veya insanların idam edilmeye çalışılması meselesi değil. Çünkü ecel, Allah tarafından belirlenmiştir, idam kararları, Allah tarafından takdir edilen ecel saatini değiştiremez .Bizler de Allah ne zaman takdir ederse o zaman öleceğiz veya hapishanelerden çıkacağız. Bizim meselemiz adalet. Ortada kazanılmış seçimler ve meşru seçimle iktidara gelmiş ancak daha sonra hukuksuz bir şekilde kaçırılmış bir cumhurbaşkanı var. İşte asıl mesele bu."

Taleplerinin cezaevlerindeki şartların iyileştirilmesi yahut insanların salıverilmesi olmadığını kaydeden Fehmi, "Bizim isteğimiz, tıpkı Türk halkının yaptığı gibi Mısır halkının da devrim sürecinde sokaklara çıkarak elde ettiği kazanımlara yeniden sahip olmak. Biz sadece eksiksiz şekilde tüm haklarımızı geri istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar