Mavi suların "gönüllü dalgıçları"

- Bodrum Belediyesinde Zabıta, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Destek Hizmetleri, Fen işleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü birimlerinde görev yapan 11 kişilik gönüllü dalgıç ekibi, turizm cenneti ilçede daha temiz bir deniz için emek harcıyor - Bodrum Belediye Başkanı Kocadon: - "Bu projemiz bize üniversitelerden ödül kazandırdı. Demek ki bu çalışma kamuoyunda büyük bir takdir topladı ki biz de bunu daha büyük boyuta taşımak için bir tim kurduk" - Gönüllü dalgıçlardan Osman Gökmen: - "Bu projeden sonra deniz altındaki atıklar azalmaya başladı"

Google Haberlere Abone ol
Mavi suların "gönüllü dalgıçları"

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, belediyenin farklı birimlerinde görev yapan 11 dalgıcın oluşturduğu "gönüllü dalış timi", Bodrum Yarımadası'nda mavi suların temizliği için çaba sarf ediyor.

Her yıl Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinden sanat, spor ve iş dünyasından yerli ve yabancı turistin tercih ettiği Bodrum'da, denizin temiz tutulması için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Bodrum Belediyesince "Denize en çok mavi yakışır" sloganıyla başlatılan proje kapsamında bir araya gelen dalgıçlar, yaptıkları çalışmalarla takdir topluyor.

Denize atılan tonlarca atık, yaklaşık 2 yıldır ilçede devam eden çalışmalar kapsamında gönüllü dalgıçlar tarafından mavi sulardan arındırılıyor.

Aralarında farklı birimlerde çalışan ve çoğunluğu Bodrumlu olan 11 kişilik dalış timi, denizlerin temiz kalması için mücadele veriyor. İlçede çarşamba günleri farklı mahallelerde yapılan deniz dibi temizliğine katılan dalgıçlar, temizlik öncesinde hazırlıklarını titizlikle yapıyor.

Çalışmalar sırasında herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılması riskine karşın sağlık birimleri de alanda hazır bulunduruluyor.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dalgıç timiyle denizlerin temiz olmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Çalışmalara "Denize en çok mavi yakışır" sloganıyla başladıklarını anlatan Kocadon, "Bu projemiz bize üniversitelerden ödül bile kazandırdı. Demek ki bu çalışma kamuoyunda büyük bir takdir topladı ki, biz de bunu daha büyük boyuta taşımak için bir tim kurduk." diye konuştu.

İnsanların denizleri kirlettiğinde geleceği de kirletmiş olduklarına vurgu yapan Kocadon, "Ama yaptığımız bu çalışmayla insanların biraz daha bilinçlenmeye başladığını görüyoruz. Bunun için mutluyum. Özellikle yeni nesillerde bilinçleniyor ve ailelerine de örnek oluyor." dedi.

- "Bu proje Türkiye'ye örnek oldu"

Kocadon, yürüttükleri projeyle Türkiye'de örnek olduklarını ifade ederek, "Bodrum ve Türkiye'de örnek bir proje oldu. En büyük desteği de okullarımızdan gördüm. İlkokul çocuklarının gelerek bu kampanyaya destek vermeleri bizi çok mutlu etti." ifadesini kullandı.

Ekipte belediyenin neredeyse tüm birimlerinde çalışan dalgıçların bulunduğunu anlatan Kocadon, şöyle konuştu:

"Dalgıçlarımız Zabıta Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen işleri Müdürlüğü ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimlerde görev yapıyor. Bu arkadaşlarımızın çoğu da Bodrumlu. Hepsinin de denizle ilgisi var. Ben de fırsat bulursam son deniz dibi temizliğinde dalarak destek vereceğim."

Kocadon, çalışmalara destek veren dalış timi ekibinin tamamının dalgıçlık belgesinin olduğunu dile getirdi.

- "Gelecek nesillere daha güzel bir deniz bırakmalıyız"

Bodrum Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğünde görevli dalgıç Öner Karaçiçek, denizlerden çıkan atıkların kendilerini çok şaşırttığını ifade etti.

İnsanlara denizlerin ne kadar değerli olduğunu duyurmak istediklerini anlatan Karaçiçek, "Bölgemize gelen yerli ve yabancı yabancı ziyaretçilerin bir sonraki yıl daha temiz bir denizde yüzmeleri için daha duyarlı olmalarını istiyorum. 'Deniz alır götürür' demesinler, kolay yolu seçip denize atmaktansa özellikle tekneyle çıkanlar çöplerini biriktirip karaya getirsinler. Gelecek nesillere daha güzel bir deniz bırakmalıyız." dedi.

- "Denizden klozet çıkarttık"

Bodrum Belediyesi Sosyal İşler Sorumlusu Osman Gökmen de iki yıldan bu yana gönüllü olarak deniz dibi temizliğine katıldığını kaydetti.

Bu çalışmalara başladıktan sonra insanların daha duyarlı hale geldiğini ve denizlere çöp atmadıklarını ifade eden Gökmen, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar ilginç atıklar arasında klozet, araç aküsü ve farı, takma dişler gibi birçok malzeme çıkarttık. Aklımıza gelmeyecek şeyler çıkartıyoruz. Biz Bodrumlular geçmişte gelirimizi denizden sağlamışız. Bu, bizim atalarımıza olan vefamız. Bu projeden sonra deniz altındaki atıklar azalmaya başladı."

- "Dalgıçların 3'ü tüple diğerleri serbest dalış yapıyor"

Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Biriminde görevli dalgıç Fatih Dursun da çevre kirliliğine dikkat çekmek için kampanyaya dahil olduğunu söyledi.

Gönüllü dalış timinin 11 kişiden oluştuğunu belirten Dursun, "Dalgıç arkadaşlarımdan 3'ü tüple diğer kısmı da serbest dalış yapıyor. Öncelikle kendimizi korumaya aldıktan sonra dalışa başlıyoruz. Bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Dalan tüm arkadaşlarımız profesyonel ehliyetli arkadaşlar." dedi.

Yorumlar