"Mavi Marmara'dan sonra Gazze ablukası hafifletildi"

- Gazze Şeridi'ne Ürün Geçişi Koordinasyon Komitesi: - "Mavi Marmara saldırısından önce Gazze'ye günde yaklaşık 10 kamyonun geçişine izin verilirken saldırıdan sonra bu sayı 200 ila 300 kamyona kadar yükseldi" - Filistin Çalışma Bakanı Hasayine: - "Mavi Marmara'dan önce şiddetle uygulanan Gazze ablukası, saldırının ardından gelen uluslararası baskılarla kısmen hafifletildi"

Google Haberlere Abone ol
"Mavi Marmara'dan sonra Gazze ablukası hafifletildi"

GAZZE (AA) - Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan ve uluslararası sularda İsrail ordusunun saldırısına uğrayarak 10 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisi, Gazze limanına demir atamasa da bölgeye girişine izin verilen yardım malzemelerinde artış olmasını sağladığı belirtiliyor.

Filistin yönetimine bağlı "Gazze Şeridi'ne Ürün Geçişi Koordinasyon Komitesi" verilerine göre, Mavi Marmara saldırısı öncesinde İsrail'in Gazze'ye ticari ürün geçişine izin verdiği tek nokta olan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden günde yaklaşık 10 kamyon geçebilirken, saldırıdan sonra gelen uluslararası baskılar sonucu bu sayı 200 ila 300 kamyona kadar yükseldiği kaydediliyor.

AA muhabirine konuşan Filistin Çalışma Bakanı Müfid Hasayine, Mavi Marmara'dan önce şiddetle uygulanan Gazze ablukasının ardından gelen uluslararası baskılarla kısmen hafifletildiğini belirtti.

Hasayine, "Türkiye devleti cumhurbaşkanlığı, hükümet ve halkı olarak Filistin halkına büyük destek verdi ve vermeyi sürdürüyor. Mavi Marmara Gazze halkına yönelik ablukanın hafifletilmesi konusunda çok büyük ve önemli bir rol oynadı. Her şeyden önce dünyanın bakışlarını buraya çevirmesini sağladı. Bu olay İsrail'i bölgeye girişine izin verdiği kamyon sayısını artırmaya ve bu şekilde ablukanın şiddetini azaltmaya itti." dedi.

İsrail'in Mavi Marmara hadisesinden sonra ablukayı hafifletmeye başladığına işaret eden Hasayine, "Türkiye canıyla ve malıyla Filistin'in yanında oldu. Resmi ve sivil kurumlar aracılığıyla da başta Gazze olmak üzere Filistinlilere gereken her türlü desteği sundu." diye konuştu.

Daha önce Gazze'ye girişine izin verilen günlük kamyon sayısı 10'u aşmazken Mavi Marmara'dan sonra bunun yüzlere ulaştığını kaydeden Hasayine, İsrail'e yapılan uluslararası baskının abluka tamamen kalkana kadar devam etmesini istediklerini ifade etti.

Öte yandan "Beytü'l Hikme" Danışmanlık ve Anlaşmazlıkların Çözümü Merkezi Başkanı Ahmed Yusuf, Türkiye'nin Filistinlilere siyasi ve insani destek verilmesi konusunda önemli bir rol oynadığına işaret ederek, "Ankara geçtiğimiz seneler boyunca Filistin meselesine karşı son derece vefalı davrandı. Özellikle abluka altındaki Gazzelilere sınırsız destek verdi." dedi.

- Gazze Vadisi projesi

Türkiye'nin Filistin halkına verdiği desteğin artarak devam ettiğini söyleyen Yusuf, Türkiye ile İsrail arasında yapılması muhtemel bir anlaşmanın Gazze halkına olumlu sonuçları olacağı öngörüsünde de bulundu.

TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz ise Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'yla imzalanan "işbirliği" anlaşmasının imza töreninde yaptığı açıklamada, Gazze'nin güneydoğusundaki "Gazze Vadisi" köyünde 13 milyon dolara mal olacak 320 konut inşaatı projesini uygulamaya koyduklarını söyledi.

Korkmaz, projenin 20 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan 20 apartmandan oluştuğunu ve son Gazze saldırılarında evleri yıkılan ailelerin bu projeden istifade edeceğini kaydetti.

Filistin'deki El-Eyyam gazetesi yazarlarından Talal Ukel de Türkiye'nin gıda, ilaç ve yakıt yardımları yaparak yaralıları ülkesinde tedavi etmek suretiyle Gazze halkının acılarını hafifletmeyi başardığını ifade etti.

Ukel, Gazze halkının, İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleştirilmesi konusundaki müzakerelere büyük ümit bağladığını ve bu konuda ilerleme kaydedilmesi durumunda sıkıntılarının sona ereceğini düşündüğünü dile getirdi.

İsrail ordusunun, Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan 500'den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası karasularda 31 Mayıs 2010'da düzenlediği saldırıda silahsız 10 insani yardım aktivisti hayatını kaybetmiş, 56 kişi de yaralanmıştı.

İsrail'in 2006'dan bu yana abluka altında tuttuğu Gazze'nin dış dünyaya açılan 7 sınır kapısından Refah Sınır Kapısı hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bölgenin 4 ticari sınır kapısını da Haziran 2007'den bu yana kapalı tutan İsrail, diğer kapılardan Beyt Hanun'u yabancı pasaport taşıyanlar, hastalar ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi için Kerm Ebu Salim'i ise ticari ürünlerin girişi için sınırlı şekilde açıyor.

Yorumlar