Masal anlatıcıları Mardin'de buluştu

- Türkiye'nin farklı bölgelerinden masal anlatıcılarının katılımıyla düzenlenen "Mardin Masalcılar Buluşması" başladı - Mardin Müze Müdürü Erdoğan: - "Önümüzdeki yıllarda bu gelenekselleşecek. Uluslararası bir boyuta da dönüştürmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Masal anlatıcıları Mardin'de buluştu

MARDİN (AA) - Türkiye'nin farklı bölgelerinden masal anlatıcıları, farklı dinlere mensup insanların asırlardır huzur içinde yaşadığı, "kardeşlik şehri" olarak nitelendirilen Mardin'de bir araya geldi.

Mardin Müzesinin organizasyonuyla kente gelen Anadolu'nun geleneksel masal anlatıcıları, 3 gün boyunca müzede, kahvehanelerde, okullarda, tarihi çarşılarda ve kentin sosyal alanlarında çocuklar başta olmak üzere her yaştan vatandaşa masal anlatacak.

Ücretsiz yapılacak etkinlikler kapsamında, masal çemberleri, orta oyunları, atölyelerde el işi sanatları, seminerler, sergiler ve konserler düzenlenecek.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "masalsı bir şehir olan Mardin'e masalların yakıştığını" söyledi.

Okullarda ve şehrin çeşitli sosyal alanlarında 25 geleneksel masal anlatıcısının programlarına başladığını, saat 20.00'ye kadar programların devam edeceğini kaydeden Erdoğan, programlarda masal anlatılacağını ve masalların insanlara aktardığı bilgilerin konuşulacağını bildirdi.

Masalın, kültürün en önemli parçalarından biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Önümüzdeki yıllarda da bu gelenekselleşecek. Uluslararası bir boyuta da dönüştürmek istiyoruz." dedi.

Etkinliklere beklenenin üzerinde bir talep olduğunu dile getiren Erdoğan, masal anlatıcılarının yoğun bir çalışma temposuna girdiğini, günlük 2 olan programların sayısını 3 ve 4'e çıkardıklarını anlattı.

- "Mardin Anadolu'ya örnek"

Geleneksel masal anlatıcısı Kenan Ovubak da 40 yıldır masal anlattığını, Ankara'dan geldiğini aktararak, UNESCO tarafından Türklerin gölge oyunu olarak tescillenen Karagöz'ü oynayacağını söyledi.

Mardin'de çok farklı kültürlerin bir arada barış, kardeşlik ve dostluk içerisinde yaşadığını kaydeden Ovubak, şöyle konuştu:

"Çok farklı kültürlerin Mardin'de barış, kardeşlik ve komşuluk çerçevesinde mutlu bir şekilde yaşamaları beni çok duygulandırdı. Bu topraklarda yaşamış insanların birliği ve beraberliğini Mardin'de gördüm. Türk'ü, Kürt'ü, Alevi'si, Sünni'si ile barış ve kardeşlik içerisinde yaşanıyor. Ben çok duygulandım. Bizim birlik ve beraberliğe, bu dostluğa ihtiyacımız var. Mardin, bütün Anadolu'ya örnek olsun, gelsinler görsünler."

Ortaokul öğrencisi Muhammed Aslan, masal dinlemekten mutlu olduğunu dile getirerek, etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti.

Yorumlar